Uaktuelt å svekke det offentlige eierskapet til vannkraften

- innholdet kan være utdatert

Sanderud-utvalget, som har vurdert beskatningen av vannkraft, legger til grunn for sine forslag at modellen som sikrer det offentlige eierskapet til ressursene avskaffes.

– Det er fullstendig uaktuelt for EL og IT Forbundet å støtte et hvert forslag som undergraver folkets eierskap til vannkraftressursene. Våre medlemmer er stolte av sine offentlige eiere. Når utvalget legger privatisering inn som premiss, så forteller det oss at utvalgets forslag er dødfødt, sier Jan Olav Andersen, leder av EL og IT Forbundet.

Nærmere bestemt beskriver Sanderud-utvalget forutsetninger som må være på plass for at deres forslag til utforming av grunnrenteskatten ikke skal påvirke investeringsbeslutningene. En av disse forutsetningene er at eierskapsbegrensningene og det lovfestede offentlige eierskapet avvikles. Det kommer blant annet fram på side 110 i utredningen, hvor utvalget har vurdert vannkraftselskapenes tilgang på kapital.

– Utvalget har lagt inn et fullstendig uaktuelt og uønsket premiss. Det lar seg aldri gjennomføre politisk, og betyr bare at Siv Jensen må legge utredningen i en låst skuff, sier Andersen.

Løsningen er å øke i skjermingsfradraget



For EL og IT Forbundet er privatisering like uaktuelt som utvalgets forslag om å ta 3,7 mrd fra kommunene og gi til staten.

– Løsningen er å øke i skjermingsfradraget i vannkraftbeskatningen. Det er målrettet og vil utløse flere investeringer i vannkraftnæringen, og forutsetter på ingen måte et salg av våre felles vannressurser, sier Andersen, leder av EL og IT Forbundet.

Les også: Ikke ta fra kommunene – stimuler til oppgradering av vannkraftverkene