Kraftkommunene får beholde sine inntekter – nå må regjeringen stimulere til oppgradering av vannkraften

- innholdet kan være utdatert

Regjeringen skrinlegger Kraftskatteutvalgets forslag til endringer i vannkraftbeskatningen. Det skjer etter innspill fra blant andre EL og IT Forbundet, kommunene og kraftnæringen.



Dermed får norske kraftkommuner beholde inntektene sine. Utvalget foreslo å omfordele 4 mrd fra kommuner og fylkeskommuner til staten, ifølge beregninger fra Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar.

Det må gjøres noe med vannkraftbeskatningen



EL og IT Forbundet er svært fornøyd med beslutningen, men påpeker at det må stimuleres til oppgradering av vannkraftverkene. Vi ber ikke om et generelt skattelette, men et målrettet tiltak for å stimulere til oppgradering av verkene.

– Forslaget fra utvalget var ingen farbar vei, så det er bra at statsministeren legger det dødt. Vi ber heller om en økning i skjermingsfradraget i vannkraftbeskatningen. Det er målrettet og vil utløse flere investeringer i vannkraftnæringen, uten at kommunene fratas inntekter, sier Jan Olav Andersen, leder av EL og IT Forbundet.



Vannkraftverkene nærmer seg teknisk levealder



Økt produksjon av fornybar energi er avgjørende for å stoppe klimaendringene. Norge har store ambisjoner for elektrifisering av industri, offshorenæring, transport og andre sektorer. Vannkraften er vår viktigste og mest fleksible fornybarkilde, men halvparten av produksjonen har rundet 50 år og nærmer seg teknisk levealder. Det haster med å legge til rette for en videreutvikling av vannkraften.

I begynnelsen av februar gikk 21 organisasjoner sammen om disse kravene i et felles brev til regjeringen:



Les hele brevet her.

Les regjeringens pressemelding om saken her.