Gledelig stortingsvedtak – de fleste nettselskapene slipper funksjonelt skille

Publisert: 16.03.18

– innholdet kan være utdatert

Stortinget fjerner kravet om funksjonelt skille for energiselskaper med færre enn 30 000 kunder. Det ber også regjeringen utrede modeller for utjevning av nettleien.

Stortingsvedtakene ble fattet fredag 16. mars. EL og IT Forbundet kjempet mot innføringen av kravet om funksjonelt skille i 2016 (skulle tre i kraft fra 2021). Vi frontet saken i valgkampen i 2017, og har senere jobbet hardt for å begrense kravet til kun å gjelde selskaper med over 30 000 kunder.

Det er kun 15 av 123 nettselskap som har mer enn 30 000 kunder i dag. Fritaket vil altså gjelde 108 selskaper, ifølge stortingsinnstillingen.

Det vedtaket som nå er fattet er i tråd med EL og ITs ønske. Forbundet har argumentert med at krav om funksjonelt skille for alle selskaper skaper mer byråkrati og tvinger fram sammenslåinger eller oppkjøp av mindre nettselskaper. Norge har et godt strømnett og en velfungerende kraftbransje. 

– Motivet bak kravet var tvangssammenslåing av nettselskaper, men realiteten var at det ble innført for å fikse noe som ikke var ødelagt. Det er ikke dokumentert at større selskap driver energiforsyningen bedre enn små- og mellomstore selskaper. Der sammenslåing er hensiktsmessig finner selskapene best ut av dette på egenhånd, sier Jan Olav Andersen, leder av EL og IT Forbundet.

For EL og IT Forbundet var det viktig å få endret det funksjonelle skille, blant annet av hensyn til kompetansebygging, kvalitet på beredskapen og arbeidsplasser i distriktene.

– Kravet ville skapt mer byråkrati, tvunget fram sammenslåinger eller bruk av innleide energimontører. Dette hadde gått utover beredskapen og denne raske responstiden vi har i dag. Dessuten er det viktig å beholde den lokale forankringen til selskapene. De er en motor for lokale arbeidsplasser, kompetanse og læreplasser. Dette forsvinner ofte med store, sentraliserte virksomheter, sier Andersen.

Utjevning av nettleien

Stortinget ba også regjeringen utrede ulike modeller for utjevning av nettariffene i Norge. Regjeringen skal komme tilbake med en egen sak om dette til høsten. EL og IT Forbundets utgangspunkt er at vi ønsker tilnærmet lik nettleie over hele landet, og at det er fullt ut forenelig med ønsket om effektiv drift.

Nærmere om vedtakene

Senterpartiet fikk ved hjelp av Ap, SV, Sp, KrF, Rødt og MDG  flertall for disse forslagene:

  1. Stortinget ber regjeringen legge frem forslag til en lovendring som ivaretar de mindre nettselskapene, og der det i kravet om funksjonelt skille legges til grunn at nettselskap med under 30 000 abonnenter gis fritak.
  2. Stortinget ber regjeringen gi nettselskap som drifter flere naturlige monopol i samme selskap, unntak fra kravet om funksjonelt skille.

Krf fikk enstemmig flertall for følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringa utgreie ulike modellar for utjamning av nettariffane i Noreg og komme attende til Stortinget med løysingar for korleis dette kan bli gjort.»

Relevante artikler

– Har vært et behov lenge, sier EL og IT Forbundet, som ønsker satsningen velkommen.
– Utredningsarbeidet må starte så fort som mulig, utrykte EL og IT Forbundet når de i dag møtte statssekretæren i kommunal og distriktsdepartementet.
Regjeringa foreslår grep for å få fart på energieffektiviseringen i bygg i statsbudsjettet for 2023. EL og IT Forbundet hadde forventet mer.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.