Forbundsleder Jan O. Andersen hovedtaler i Rjukan 1. mai

Publisert: 07.04.17
(Endret: 25.01.22)

– innholdet kan være utdatert

Ifølge programmet for arrangementet i Rjukan holdes talen med start klokka 11:30.

Trygge jobber – nytt flertall er slagordet for årets 1. mai-markering.

LOs hovedtalere

LO-leder Gerd Kristiansen – Kirkenes

LO-nestleder Tor-Arne Solbakken – Sør-Trøndelag

LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen – Drammen

Førstesekretær Peggy Hessen Følsvik – Notodden

LO-sekretær Are Tomasgaard – Odd

LO-sekretær Renee Rasmussen – appell i Birkelunden, Oslo

Kort om 1. mai

I 1890 markerte arbeiderbevegelsen for første gang 1. mai som sin internasjonale kamp- og festdag. Bakgrunnen for markeringene var et vedtak på en internasjonal arbeiderkongress i Paris året før. Aldri tidligere hadde arbeidere i flere land samlet seg på samme dag til en mønstring for felles krav. Ingenting tyder på at man tenkte seg at markeringen skulle gjentas i 1891, men det ble en varig foreteelse. Paris-kongressen skapte en tradisjon.

1.mai-feiringens historie henger uløselig sammen med kravet om 8-timersdagen. Kravet om en normalarbeidsdag på 8 timer var maidagens første, og lenge eneste krav. Ifølge tradisjonen ble kravet fremmet allerede i middelalderen, og Den Første Internasjonale formulerte kravet på sin kongress i Genève i 1866. Alt på den tid eksisterte det en tradisjon i flere land for å demonstrere for 8-timersdagen. I Australia hadde arbeiderne markert kravet 21. april helt siden 1856, mens demonstrasjonene i USA var lagt til 1. mai.

Kilde: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Relevante artikler

– Har vært et behov lenge, sier EL og IT Forbundet, som ønsker satsningen velkommen.
– Utredningsarbeidet må starte så fort som mulig, utrykte EL og IT Forbundet når de i dag møtte statssekretæren i kommunal og distriktsdepartementet.
Regjeringa foreslår grep for å få fart på energieffektiviseringen i bygg i statsbudsjettet for 2023. EL og IT Forbundet hadde forventet mer.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.