Sommerpatruljen besøkte verftsbedriften Vard på Aukra

- innholdet kan være utdatert

LOs Sommerpatrulje reiste til industriøya Aukra for å sjekke unge arbeideres arbeidsforhold. På Aukra besøkte patruljen verftsbedriften Vard.

Bildet: Fra venstre Gareth William Lewis (TUC), Mattis Szabo (Fellesforbundet), Caty Murray (TUC), Callum Chapham (TUC), Henrik Blomvik (EL og IT), Bjarne Lagesen (LO) og Joe Wheatley (TUC).

Sommerpatruljen var forsterket med en britisk delegasjon fra engelsk LO (TUC) som fikk se norske industriarbeidsplasser fra innsiden. Representantene fra TUC intervjuet flere av de unge arbeidstakerne.

Gode arbeidsforhold, godt system for HMS og riktig opplæring er like viktig i industrien som ved andre arbeidsplasser.

-Vi er meget fornøyd med å se at unge arbeidere får de rettigheter de skal ha, også i industrien, sier Kent Logan Jelle, LOs Faglige ungdomssekretær i Møre og Romsdal.

Sommerpatruljen besøkte over 60 bedrifter til sammen på Aukra, Molde, Fræna og Gjemnes i år. Generelt er det stor mangel på informasjon om verneombud, men ellers lite brudd på lovverket å finne.

Hittil laveste bruddprosent som er funnet med 28 prosent, der mesteparten omhandler verneombud.

For andre bestemmelser har bruddene økt litt fra de tidligere stedene patruljen har besøkt hittil i år. Det er flere brudd på pause og overtidsregler men fortsatt lavt sammenlignet med andre år.

– Vi møtte ca. 40 prosent brudd etter besøket i Kristiansund og Averøya, der 30 av de totalt 74 bedriftene ikke hadde verneombud eller oppslag på arbeidsplassen om hvem som har denne rollen, sier Jelle.