Ny kraftkrevende industri til Norge?

Publisert: 07.09.16

– innholdet kan være utdatert

7. september var strategien tema på forbundsstyrets møte. Formålet var å forberede EL og IT Forbundets innspill til regjeringens strategi, som skal utarbeides i løpet av høsten.

Kjetil Thorvik Brun, fagsjef IKT og digitale næringer i Abelia og Dag Ivar Brekke, seniorrådgiver i Invest In Norway, holdt innledninger på møtet. Ifølge Abelia planlegges det opptil 200 nye sentre i Europa fram mot 2020. Ringvirkningene av en etablering kan være opptil 1000 arbeidsplasser, ifølge Invest In Norway.

– Vi har overskudd på ren kraft, vi har kompetansen og nødvendig arealer. Det gjør at vi har gode forutsetninger for å tiltrekke oss flere datasentre, men industrien har noen behov som må møtes for at vi skal lykkes. Vi kommer til å be om en strategi som gir bedre infrastruktur, blant annet knyttet til fiber og sikker strømforsyning, og som gjør det attraktivt å være vertskommune, sier Jan Olav Andersen, leder av EL og IT Forbundet.

Kom med ditt innspill

Hva mener du regjeringens strategi bør inneholde? Send oss en e-post.

Hva er et datasenter?

  • Datasentre er store innendørsarealer fulle av dateservere.
  • Sentrene har høyt sikkerhetsnivå med tanke på innbrudd og brann.
  • Det er dobbelt opp av strømtilførsel og nettlinjer til datasentrene.
  • Bedrifter og offentlige virksomheter har sjelden sine viktigste servere i sine egne kontorer. De leier heller plass hos datasentre som har bedre infrastruktur og høyere sikkerhet.
  • De kan flytte inn egne servere eller leie dem av datasentrene.
  • I noen tilfeller leies også datasenteret inn til å drifte serverne i stedet for at selskapene gjør det selv.

Kilde: Nettverk

Relevante artikler

– Har vært et behov lenge, sier EL og IT Forbundet, som ønsker satsningen velkommen.
– Utredningsarbeidet må starte så fort som mulig, utrykte EL og IT Forbundet når de i dag møtte statssekretæren i kommunal og distriktsdepartementet.
Regjeringa foreslår grep for å få fart på energieffektiviseringen i bygg i statsbudsjettet for 2023. EL og IT Forbundet hadde forventet mer.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.