Mellomoppgjøret: Lavlønnsbransjene skal prioriteres.
Publisert: 16.02.21
- innholdet kan være utdatert
16. februar vedtok LOs representantskap den tariffpolitiske uttalelsen for mellomoppgjøret 2021. Dermed har startskuddet gått for årets mellomoppgjør.
– Hvert eneste år, både gjennom hovedoppgjør og mellomoppgjør, kjemper vi igjennom ekstra tillegg for de lavest lønte. Dette er LOs varemerke og solidaritet i praksis. Også i dette mellomoppgjøret vil lavlønnsbransjene bli prioritert, innledet LO-leder Hans-Christian Gabrielsen fremleggelsen av den tariffpolitiske uttalelsen.
Det er den som danner grunnlaget for kravene som blir overlevert NHO 15. mars, før selve forhandlingene starter 24. mars, og avsluttes dagen etter.
– Med bakgrunn i den endrede situasjonen ved årets mellomoppgjør som følge av pandemien, vil LO sikre medlemmenes kjøpekraft og gjennom kravene prioritere seriøsitet, likelønn og motvirke lavlønn, sa Gabrielsen til representantskapet, som enstemmig stilte seg bak kravene, forklarte han.
I praksis betyr det at arbeidsgiverorganisasjonen kan vente seg krav om blant annet en lønnsutvikling på minimum 2,6 prosent,
som er den estimerte prisveksten som Teknisk beregningsutvalg (TBU) la fram i sin rapport tidligere denne uken.
– Selv om det blir krevende er det viktig å sikre at alle medlemsgrupper opprettholder kjøpekraften, konkluderer Jan Olav Andersen, forbundsleder for EL og IT Forbundet.
For i år må den negative trenden som følger av pandemien stoppes, mener han.
– Koronaepidemien bidrar til å øke ulikheten i samfunnet, og hvis dette fortsetter vil det skape negative ringvirkninger over lang tid. Derfor er det nå viktig at lønnsoppgjøret ikke forsterker denne utviklingen, sier han.
Hele kravdokumentet kan du lese her: Tariffpolitisk uttalelse: Vedtatt av LOs representantskapsmøte 16.februar 2021 (pdf)
LO-lederens tale finner du her: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen: Mellomoppgjøret 2021 (pdf)
Du finner også opptaket fra møtet her: LOs representantskapsmøte (ekstern lenke)