Fire av ti bedrifter bryter arbeidsmiljøbestemmelsene

Publisert: 19.07.19

– innholdet kan være utdatert

Det viser resultatene etter at LOs sommerpatrulje har besøkt 4 788 bedrifter rundt i landet. De største bruddene gjelder manglende overtidsbetaling og ulovlig mye overtid.

  • I 39,2 prosent – nesten fire av ti – fant LO brudd på arbeidsmiljøbestemmelsene. I fjor var tallet 39,8 prosent.
  • Bruddene på overtidsbestemmelsene har økt, over ni prosent mot 2,8 prosent i 2018.
  • I Oslo og Akershus er det også dobbelt så mange brudd på overtidsbestemmelsene i alle bransjer enn landsgjennomsnittet (brudd i 18 prosent av bedriftene).
  • Mange av de registrerte bruddene gjelder sommervikarenes manglende kunnskap om verneombud, som anses som mindre grove brudd.
  • Kameraovervåking på arbeidsplassen uten at vikarene vet om det, har økt. Nesten én av ti av de spurte (8,9 prosent), en økning på 3 prosentpoeng fra i fjor.
  • Over 15 prosent av sommervikarene i serveringsbransjen får dårligere betalt enn lovpålagt minstelønn. Bransjen er versting på både minstelønn og overtid.
  • Situasjonen i serveringsbransjen er verst i Oslo og Akershus, der halvparten (49 prosent) av de kontrollerte bedriftene i serveringsbransjen, betalte sine unge ansatte mindre enn den lovpålagte minstelønna på nesten 168 kroner timen.

I landet sett under ett, er situasjonen blitt noe lysere enn da patruljen startet opp i 1985. Den gang fant man brudd på arbeidsmiljøloven i rundt 50 prosent av de bedriftene man besøkte.

Kilde: Frifagbevegelse

LOs sommerpatrulje er i aktivitet fram til 8. august. Ring patruljen på 4 16 16 666, send sms SP til 2030 eller e-post til sommerpatruljen@lo.no. 

Relevante artikler

Under minilandsmøtet 2023 samles unge EL og IT medlemmer fra hele landet med ett mål for øye – talerstolen til EL og IT Forbundets landsmøte.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.