Avdekker lovbrudd på ungdoms rettigheter i arbeidslivet i Møre og Romsdal

Publisert: 04.07.17

– innholdet kan være utdatert

Vaktbikkjene i Møre og Romsdal har foreløpig avdekket 35 prosent, som er litt bedre enn hva LOs sommerpatrulje fant etter kontroller i fjor. I dag er sommerpatruljen i Sunndalsøra og omegn.

Etter to dager med patruljering på Søre Sunnmøre og i Ålesund med omegn, er det avdekket brudd på ulike lover, hovedsakelig arbeidsmiljøloven, opplæringsloven og personvernopplysningsloven, samt mistanke om svart arbeid. I én av bedriftene får ansatte skrevet ned i ei notatbok. Slike mistanker rapporteres videre til skatteetaten og kemnerkontoret.

Sommerpatruljen påpeker:

Det er viktig å få en lønnsslipp som viser hvor mye du har tjent – dette er arbeidsgivers plikt. En lønnsslipp viser at du har arbeidet, har betalt skatt og andre ting som du blir trukket for som ansatt.

– Vi har registrert flere eksempler der arbeidsgiver trekker ansatte i skatt uten at pengene sendes videre til skattemyndighetene. Da er det deg som ansatt, selv i sommerjobb, som får smellen, understreker Henrik Blomvik og Isabel Trustrup, faglige ungdomssekretærer i Møre og Romsdal.

Funn på Søre Sunnmøre

LOs sommerpatrulje, i regi av LO i Møre og Romsdal, besøkte 101 bedrifter og gjennomførte 96 intervju i kommunene Ulstein, Hareid, Ørsta, Volda, Vanylven og Herøy. De siste årene har snittet vært at hver 4. – 5. bedrift bryter lovverket, som også ble snittet for årets besøk. 14 av bruddene var manglende arbeidskontrakt, overtidsregler og pausebestemmelser. 

Funn i Ålesund og omegn

Patruljen besøkte 121 bedrifter, gjennomførte 95 intervjuer og det avdekket 35 prosent brudd på ulikt lovverk, mot 37 prosent i 2016. Det mest alvorlige i år er mistanke om svart arbeid.

Henrik Blomvik, forøvrig medlem av EL og IT Forbundets faste ungdomsutvalg, og Isabel Trustrup, er ute med 22 vaktbikkjer i LOs Sommerpatrulje. De oppfordrer ungdom til å kontakte LOs sommerpatrulje om de møter problemer i forbindelse med jobbsituasjonen.

Relevante artikler

Under minilandsmøtet 2023 samles unge EL og IT medlemmer fra hele landet med ett mål for øye – talerstolen til EL og IT Forbundets landsmøte.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.