EL og IT om EUs arbeidsmarkedsbyrå

Publisert: 22.11.18

– innholdet kan være utdatert

Et nytt europeisk arbeidsmarkedsbyrå (ELA) er på trappene. Norsk og europeisk fagbevegelse har i en årrekke etterlyst en mye mer aktiv innsats mot sosial dumping fra EU. Samtidig forsvarer EL og IT Forbundet norsk arbeidsrett og nasjonalt handlingsrom.

Det er fortsatt uklart hva byrået blir. EL og IT Forbundet sier verken ja eller nei til byrået på nåværende tidspunkt, men har en klar formening om hva byrået bør bli for at vi skal støtte det.

Arbeidsmarketsbyråets (ELA) oppgaver

EU-kommisjonen foreslår tre hovedmål for byrået:

  • Gi informasjon til borgere og bedrifter om muligheter, rettigheter og plikter når man bor, arbeider eller har virksomhet i annet medlemsland.
  • Støtte samarbeidet mellom de nasjonale myndighetene. Dette gjelder i saker som berører flere land, for eksempel utveksling av opplysninger som kan sikre effektiv håndheving av EU-retten. Byrået kan også koordinere og støtte felles inspeksjoner og kontroller dersom medlemslandene ber om det, for eksempel for å bekjempe svindel og misbruk.
  • Fremme løsninger, blant annet ved uenighet mellom nasjonale myndigheter om anvendelsen av EU-regelverket. Om nødvendig, skal byrået avgjøre tvister. Det skal oppfordre til samarbeid, for eksempel ved omstrukturering av virksomheter som berører flere medlemsland. 

EL og ITs vurdering: Ja til samarbeid, nei til overnasjonalitet

EL og IT Forbundet er positiv til initiativ som styrker arbeidet mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet i Europa. Det er positivt at byrået skal sikre samarbeid og bedre informasjon for myndigheter, arbeidsgivere og arbeidstakere. Det gjøre det vanskeligere for useriøse aktører å operere fritt.

Forslaget, slik det nå foreligger, er ikke konkret nok. Det handler blant om hvilke tiltak og virkemidler byrået skal kunne bruke for å bidra til redusert sosial dumping og arbeidsmarkedskriminalitet.

For at EL og IT Forbundet skal støtte opprettelsen, må det være klart at byrået ikke kan foreslå tiltak som svekker partene i arbeidslivet sin autonomi eller undergraver det nasjonale handlingsrommet knyttet til utforming, kontroll og håndheving av lover og tariffavtaler på nasjonalt nivå.

Norges arbeid med utformingen av arbeidsmarkedsbyrået

Det er svært viktig at norske myndigheter nøye følger utviklingen av ordning for tvisteløsning gjennom byrået. EL og IT Forbundet mener at en slik funksjon er vanskelig å se for seg uten overnasjonale regler, noe vi ikke ønsker. Myndighetene må understreke at det er ikke nødvendig med myndighetsoverføring til arbeidsmarkedsbyrået for å gjennomføre mekling.

Norske myndigheter må også se arbeidet med byrået i sammenheng med andre prosesser i EU. Det må sikres at endringer om tydelige og forutsigbare arbeidsvilkår i blant annet opplysningsdirektivet ikke slår negativt ut i samspill med arbeidsmarkedsbyrået.

Det er positivt at partene i arbeidslivet på europeisk nivå vil bli inkludert i byråets arbeid.

På plass i 2019?

EU-kommisjonen la 13. mars i år frem et forslag til forordning om å opprette et europeisk arbeidsmarkedsbyrå. EUs mål er at byrået skal være fullt oppe og gå i 2023.

Europalov: Forslag til europaparlaments- og rådsforordning om etablering av et europeisk arbeidsmarkedsbyrå 

Relevante artikler

– Har vært et behov lenge, sier EL og IT Forbundet, som ønsker satsningen velkommen.
– Utredningsarbeidet må starte så fort som mulig, utrykte EL og IT Forbundet når de i dag møtte statssekretæren i kommunal og distriktsdepartementet.
Regjeringa foreslår grep for å få fart på energieffektiviseringen i bygg i statsbudsjettet for 2023. EL og IT Forbundet hadde forventet mer.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.