Avdekker lovbrudd på ungdoms rettigheter i arbeidslivet i Møre og Romsdal

- innholdet kan være utdatert

Vaktbikkjene i Møre og Romsdal har foreløpig avdekket 35 prosent, som er litt bedre enn hva LOs sommerpatrulje fant etter kontroller i fjor. I dag er sommerpatruljen i Sunndalsøra og omegn.

Etter to dager med patruljering på Søre Sunnmøre og i Ålesund med omegn, er det avdekket brudd på ulike lover, hovedsakelig arbeidsmiljøloven, opplæringsloven og personvernopplysningsloven, samt mistanke om svart arbeid. I én av bedriftene får ansatte skrevet ned i ei notatbok. Slike mistanker rapporteres videre til skatteetaten og kemnerkontoret.

Sommerpatruljen påpeker:



Det er viktig å få en lønnsslipp som viser hvor mye du har tjent – dette er arbeidsgivers plikt. En lønnsslipp viser at du har arbeidet, har betalt skatt og andre ting som du blir trukket for som ansatt.

– Vi har registrert flere eksempler der arbeidsgiver trekker ansatte i skatt uten at pengene sendes videre til skattemyndighetene. Da er det deg som ansatt, selv i sommerjobb, som får smellen, understreker Henrik Blomvik og Isabel Trustrup, faglige ungdomssekretærer i Møre og Romsdal.

Funn på Søre Sunnmøre



LOs sommerpatrulje, i regi av LO i Møre og Romsdal, besøkte 101 bedrifter og gjennomførte 96 intervju i kommunene Ulstein, Hareid, Ørsta, Volda, Vanylven og Herøy. De siste årene har snittet vært at hver 4. – 5. bedrift bryter lovverket, som også ble snittet for årets besøk. 14 av bruddene var manglende arbeidskontrakt, overtidsregler og pausebestemmelser. 

Funn i Ålesund og omegn



Patruljen besøkte 121 bedrifter, gjennomførte 95 intervjuer og det avdekket 35 prosent brudd på ulikt lovverk, mot 37 prosent i 2016. Det mest alvorlige i år er mistanke om svart arbeid.

Henrik Blomvik, forøvrig medlem av EL og IT Forbundets faste ungdomsutvalg, og Isabel Trustrup, er ute med 22 vaktbikkjer i LOs Sommerpatrulje. De oppfordrer ungdom til å kontakte LOs sommerpatrulje om de møter problemer i forbindelse med jobbsituasjonen.