Tiltak for flere lærlinger

Publisert: 13.01.15

– innholdet kan være utdatert

Hvert eneste år er det cirka 8 000 ungdommer som ikke får læreplass. Ungdommen risikerer å miste utdanning og samfunnet mister nødvendige fagarbeidere.

Endrer fra kan til skal

I dag er det slik at det offentlige kan kreve at bedrifter har lærlinger for å vinne et offentlig anbud. Nå foreslår regjeringen å endre reglene slik at det offentlige skal kreve dette.

Regjeringen foreslår også at lærlinger skal være tilknyttet de konkrete prosjektene.

– Det betyr at bedrifter ikke kan vinne anbud uten å bruke lærlingordningen aktivt, sier utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen på departementets nettside.

Et savnet tiltak

LO mener tiltaket er godt, og etterlengtet.

– Dette er vi veldig fornøyd med, og noe vi har etterlyst lenge fordi vi trenger flere læreplasser og satse på seriøse bedrifter. Det at man er pliktet til å ha lærlinger, som tilsvarer størrelsen på oppdraget, er veldig viktig, sier LO-sekretær Trude Tinnlund til nrk.no.

Tinnlund mener samtidig at flere ting på på plass før LO er fornøyød.

– Vi trenger også å øke lærlingtilskuddet sånn at det tilsvarer et skoleår, vi trenger å ha bedre karriereveiledning i forhold til dem som skal velge yrke og vi trenger bedre innsats på et tidlig tidspunkt i forhold til yrkesfagelever, sier hun.

NHO støtter forslaget

Tinnlund før støtte fra NHOs kompetansedirektør Are Turmo. 

Han mener tiltaket styrker kompetansen og er bra for norsk arbeidsliv.

– Vi har jobbet sammen med LO for at dette skal bli innført i alle offentlige anbud. Vi trenger mange faglærte personer fremover i våre bedrifter, og sånn sett er dette et viktig tiltak, sier Are Turmo til NRK.

Ut på høring

Forslag til endringer skal sendes på høring innen kort tid, og kravet skal etter planen innføres fra april 2016.

Relevante artikler

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.