Nettoinnvandring på 315 000

- innholdet kan være utdatert

Den årlige nettoinnvandringen har de siste seks årene utgjort 43 000 i snitt. Korttidsinnvandrere er da ikke regnet med. Det framgår av et nytt samfunnsnotat fra LO.
De siste par årene har også innvandringen fra kriserammede EU-land i sør tatt seg opp, men utgjør foreløpig få personer.

Innvandring og sysselsettingsøkning


Innvandringen har stått for nær to tredjedeler av sysselsettingsøkingen i Norge etter 2004. Det tilsvarer 235 000 personer. Utslagene er særlig store i enkeltbransjer. Samlet innen næringene bygg og anlegg, varehandel, transport og overnattings- og serveringsvirksomhet sto innvandringen for en sysselsettingsøking på om lag 40 000 fra 4. kvartal 2008 til 4. kvartal 2012. Samtidig gikk sysselsettingen blant andre i disse næringene ned, slik at den samlede sysselsettingen gikk bare svakt opp.

Halvparten er utleide


En stor andel av innvandrerne kanaliseres til arbeidsmarkedet gjennom arbeidsutleie. I 4. kvartal 2012 var vel halvparten av arbeidsutleide arbeidstakere innvandrere. Vel halvparten av disse hadde bakgrunn fra EU-øst. Det finnes ikke statistikk for hvor den utleide arbeidskraften jobber. Ulike undersøkelser antyder imidlertid at særlig bygge- og anleggsnæringen, men også industri og privat tjenesteyting er blant næringene som benytter en god del innleid arbeidskraft.
De fleste som har flyttet til Norge de senere årene har kommet for å få arbeid, og en høy andel er i aldergrupper der en normalt har høy yrkesdeltakelse. Innen sammenliknbare aldersgrupper er imidlertid sysselsettingsandelen lavere blant personer fra EU øst enn for befolkningen for øvrig.
Les hele samfunnsnotatet her.