EL og IT er i streik på IKT-overenskomsten

EL og IT Forbundet tar ut 319 medlemmer i streik fra torsdag morgen.  

25. og 26. juni pågikk mekling mellom EL og IT Forbundet og Abelia på IKT-overenskomsten.  To timer på overtid meldte EL og IT Forbundet til Riksmekleren at det ikke var mulig å komme til enighet.

-Vi streiker for en anstendig lønn for alle på tariffavtalen, heving av minstelønna og medbestemmelse ved beredskapsvakter, sier forbundssekretær og leder av EL og ITs forhandlingsutvalg Geir Aasen.

Det er store lønnsforskjeller i IKT-bransjen. Mange tjener bra, men ikke alle. Minstelønna for arbeidere uten fagbrev på overenskomsten er drøye 358.000 kroner i året.

-Det er ikke en anstendig lønn – særlig med de prisene og det rentenivået vi har levd under de siste par årene. Vi har forsøkt å få arbeidsgiverne med på å løfte medlemmene som tjener minst på avtalen gjennom heving av minstelønna og et ordentlig lønnstillegg, men avstanden er for stor, sier Aasen.

Et annet viktig krav for EL og IT Forbundet er muligheten for lokale tillitsvalgte til å avtale vilkår og kompensasjon for å delta i beredskapsvakter.

-Flere av våre medlemmer arbeider i bedrifter som må rykke ut på oppdrag utenfor vanlig arbeidstid. I dag kan arbeidsgiverne ensidig pålegge folk vaktordninger uten å kompensere godt nok for tap av fritid, sier Aasen.

Streiken vil begynne fra arbeidstidens start torsdag 27.juni.  De streikende jobber blant annet i kundeservice, utvikling, installasjon, drift og vedlikehold av elektronikk og IT-utstyr. Følgende bedrifter omfattes av førsteuttaket.

VirksomhetOslo/ AkershusTrøndelagVestfold/ TelemarkTotal
Geomatikk AS4910160
GlobalConnect AS28129
Komplett5656
Onitio Norge AS27103067
Onitio Solutions Norge AS1818
Telia54357
TietoEVRY Norway AS131932
Totalsum17143105319