Gudas får 600 000 i erstatning etter heisulykke

Publisert: 08.06.18

– innholdet kan være utdatert

Ramundas Gudas ble delvis ufør etter en heisulykke i 2013.

Ulykken snudde opp ned på livet til unggutten fra Litauen. Gudas dro til Norge for å tjene penger for å hjelpe familien økonomisk. Drømmen var å utdanne seg til bilmekaniker, men den ble knust i heisen på en jobb der han fikk 19 kroner timen. Det ble et langt sykehusopphold, varige skader og smerter. I dag kan Gudas kun jobbe noen få dager i måneden.

Nå får han nærmere 600.000 i menererstatning fra NAV, skriver Budstikka. Gudas får også etterbetalt en engangssum på 100.000 kroner.

Menererstatning betyr at Nav gir «kompensasjon for varige ulemper av ikke-økonomisk art som følge av yrkesskade/yrkessykdom som er godkjent etter folketrygdloven.»

EL og IT og støttegruppa jubler

Veien mot erstatning har vært lang for Gudas og hans støttegruppe i Norge. Først i fjor ble han undersøkt på Sunnaas, undersøkelsen som ledet til erstatningen. Tidligere har Nav gitt avslag med tanke på sykepenger og arbeidsavklaringspenger.

Støttegruppas indre kjerne består av Heismontørenes fagforening (HMF), LO i Oslo, LO i Asker og Bærum, Byggfag Drammen – Bærum (Fellesforbundet avd. 614) og Oslo Bygningsarbeiderforening (Fellesforbundet avd. 603).

– Uten innsatsen til fagforeninga hadde han vært glemt av Norge for lengst, sier Jan Olav Andersen, leder av EL og IT Forbundet.

Rapport om behandlingen av utenlandske gjestearbeidere etter ulykker

Støttegruppa har for øvrig, med økonomisk drahjelp også fra blant annet EL og IT Forbundet og LO sentralt, bestilt en rapport fra De Facto for å belyse hvordan utenlandske gjestearbeidere behandles etter arbeidsulykker. Denne rapporten forventes å komme utpå høsten.

Les mer på FriFagbevelse.

Relevante artikler

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.