Fryktet resultat om saklig oppsigelse

- innholdet kan være utdatert

Arbeidsgiver Avfallsservice AS GPS-overvåket Rollstad på jobben og mente at ut fra overvåking at Rollstad blant annet hadde tatt for lange pauser. Rollstad krevde oppsigelsen ugyldig, men han fikk ikke medhold i Nord-Troms tingrett. 

Skjulte årsaker
– Fram til nå har arbeidsgivere innført GPS og kjørebøker med argumenter om krav fra ligningsmyndighetene og effektivisering av drifta. Arbeidsgivere har nektet for at bruk av disse verktøyene har andre underliggende årsaker. Med denne kjennelsen ser vi at arbeidsgivere bruker utstyret til blant annet å si opp ansatte, sier forbundssekretær Henning Solhaug.

Svakt lovverk
Solhaug mener lovverket er for svakt til å kunne avvise innføring og bruk av overvåkingsutstyr på arbeidsplasser. Lovverket som gjelder er Arbeidsmiljøloven og Personopplysningsloven.

Prosjekt om kartlegging
– Derfor er EL & IT Forbundet med i et prosjekt som skal kartlegge bruken av overvåkingsteknologien. Prosjektet skal også se på arbeidstakeres stilling og rettigheter i forbindelse med eksisterende lovverk, forklarer Solhaug.

Forbundssekretæren påpeker at kjennelsen er et sterkt signal til tillitsvalgte
Tilbakebetaling og sakskostnader
Nord-Troms tingrett gir Avfallsservice AS medhold i at oppsigelsen ikke var usaklig og har dømt Rollstad til å betale tilbake 2.880 kroner for urettmessig utbetalt overtid. I tillegg må Fagforbundet, som førte saken for Rollstad, betale sakskostnader på 280.000 kroner, melder NRK.
FriFagbevegelse har hele saken.