Fordømmer svartelisting av arbeidstakere

- innholdet kan være utdatert

Den europeiske byggføderasjonen (EFBT) fikk vite om forholdene i en rapport fra det skotske underhuset. Rapporten melder om en utbredt praksis med svartelistning, som utføres av både britiske og store europeiske selskaper.

Skanska på listen


Det britiske ICO (uavhengig organ for ytringsfrihet, rettssikkerhet og personvern) har oppdaget at 44 britiske byggefirmaer har drevet med svartelisting. Flere av disse britiske firmaene er datterselskaper av europeiske flernasjonale selskaper, som f. eks. Skanska (Sverige), VINCI (Frankrike) og BAM (Nederland).

Vanlig praksis i GB


Praksisen har vært vanlig på de britiske øyer i flere tiår. De aktuelle britiske bestemmelser om svartelisting gir ingen beskyttelse og er derfor uegnet som middel for å hindre at enkeltmennesker blir overvåket og trakassert.
Derfor har alle disse selskapene sluppet unna ansvaret og ingen er bøtelagt eller straffet. Denne straffefriheten mener EFBT er fullstendig uakseptabel.

Fordømmer systemet


EFBT og medlemsorganisasjonene tar dette alvorlig og fordømmer denne praksisen på det kraftigste. EFBT støtter de tilsluttede britiske forbund i deres arbeid for å oppnå rettferdighet for de arbeidstakere som har blitt rammet av svartelisting.
EFBT og medlemsorganisasjonene mener at overvåking, innsamling, registrering og bruk av informasjon til slike lister må ses på som lovbrudd og må gjelde i alle EU-land, inkludert Storbritannia.

EFBT og alle EFBT‐medlemsorganisasjoner:
EFBT og medlemsorganisasjonene oppfordrer også til offentlig undersøkelse av saken, slik at den ikke blir holdt skjult.
Lenke til rapporten med opplisting av selskaper.