Engasjer deg i prøvenemndene!

- innholdet kan være utdatert

Det er fylkeskommunene som har oppnevningsansvar for dette offentlige vervet, og det er litt varierende for hvilke tidsfrister som settes for å komme med forslag på kandidater.

– I de fleste fylker er det partene i arbeidslivet som foreslår medlemmer og det er derfor viktig å gjøre en grundig jobb for å sikre gode kandidater. Prøvenemndene er siste og avgjørende kvalitetssikring på at den som har valgt å utdanne seg til et yrke behersker og utøver dette yrket, understreker forbundssekretær Solli.

Viktig verv



Det vanlige er at LO lokalt sender en henvendelse til distrikt/fagforening i EL & IT Forbundet og ber om forslag på medlemmer i prøvenemnder for aktuelle fag.

– Om det ikke kommer en slik henvendelse, kontakt ditt distriktskontor om du ønsker å være med i en prøvenemnd. Det er viktig for eleven/lærlingen, for bransjene og for forbundet at dette vervet tas på alvor, sier Are Solli.

 I forskriften til opplæringsloven §3-56 står det:



«Prøvenemndenes medlemmer skal ha formell faglig kompetanse innenfor fagområdet. Dette vilkåret kan det ikke dispenseres fra. I tillegg skal prøvenemndas medlemmer så lange det er mulig, ha oppdatert arbeidslivserfaring i faget. Hva som er oppdatert arbeidslivserfaring er det fylkeskommunen som vurderer. Fylkeskommunen må også sikre at prøvenemnda har tilfredsstillende vurderingsfaglig kompetanse»

Nemndenes oppgaver



Prøvenemndenes oppgave er å gjennomføre fag-, svenne- og kompetanseprøver som en sluttvurdering innenfor fag- og yrkesopplæringen. Det er derfor viktig at nemndene består av personer som både har lyst, mulighet og kompetanse til å påta seg et slikt verv for å sikre at yrkeskompetansen hos dem som skal ta fagprøve blir vurdert med en god faglig forståelse.