Brudd på faglige rettigheter i Europa

Publisert: 05.07.11

– innholdet kan være utdatert

ITUC skriver i sin rapport at den økonomiske situasjonen har forverret forholdene for Europas arbeidstakere. Blant annet er det langt færre som tør rapportere om brudd på faglige rettigheter fordi de er redd for å miste jobben.

Flere midlertidige

En annen utvikling som har skutt fart, er flere arbeidstakere på midlertidige kontrakter. I Hviterussland arbeider 90 prosent av arbeidsstyrken på midlertidige kontrakter.

Verstingland Tyrkia

I Tyrkia fortsetter antallet brudd på faglige rettigheter å holde seg høyt. I 2010 alene ble 350 tillitsvalgte sagt opp på grunn av sitt faglige engasjement.

Svak streikerett i Belgia

I Belgia er streikeretten altfor svakt regulert, noe arbeidsgiverne i stor grad utnytter. Belgiske arbeidsgivere har rett til å hevde at en streik bør avvikles på grunn av nødssituasjoner.

Offentlig ansatte uten rettigheter

Bulgaria hadde flere brudd på faglige rettigheter i 2010. Generelt er offentlig ansatte i Bulgaria ekskludert fra mange faglige rettigheter og streikeretten er begrenset.

Vold i Frankrike

I Frankrike ble det rapportert om at politiet ved flere anledninger utøvde vold ovenfor demonstranter og streikende. Regjeringen nektet å gå i dialog med fagbevegelsen om landets pensjonsreform. Det var også i forbindelse med de påfølgende streikene hvor politiet utøvde vold ovenfor de streikende.

Les ITUCs pressemelding om situasjonen i Europa

Les ITUCs undersøkelse om brudd på faglige rettigheter

Relevante artikler

Styrking av medlemmene økonomi er en prioritet. Vil endre hvordan lønna reguleres i mellomoppgjørene
Klokka 04.00 natt til onsdag 17. april ble det brudd i tarifforhandlingene mellom EL og IT Forbundet og NHO på Telenoroverenskomsten
Her kan de lese kravene som EL og IT Forbundet fremmer på Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK).

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.