Alarmerende forhold for fotballsyerne

Publisert: 08.06.10

– innholdet kan være utdatert

Fair Play-Alliansen har bedt FIFA å reagere på rapporten “Målbom for arbeidere: Virkeligheten for fotballsyerne”, som er utgitt av den USA-baserte NGO International Labour Rights Forum (ILRF) 7. juni. Rapporten viser at arbeidstakere som syr fotballer i Pakistan, India, Kina og Thailand fortsatt opplever alvorlige brudd på arbeidstakerrettighetene. Det kommer også fram at barnearbeid fremdeles eksisterer i det pakistanske bransjen og forekommer også i India og Kina.

Det er nå 13 år siden fotballbransjen undertegnet Atlanta-avtalen og dermed forpliktet seg til å rydde opp i arbeidsmiljøet. Regelmessige rapporter om brudd på menneskerettigheter innen produksjonen av fotballer har blitt gjort kjent for sentrale aktører i fotballmiljøet, inkludert globale merkevarer og FIFA. I 2008 publiserte Fair Play Alliansen forskning fra Kina, India og Thailand der arbeiderne rapporterte lønninger under den lovlige minstelønn til tross for at de jobbet 12-13 timer om dagen.

– Det er sjokkerende at lav lønn og brudd på andre faglige rettigheter fortsatt er normen og ikke unntaket i denne bransjen etter alle disse årene, sier Ineke Zeldenrust fra Clean Clothes Campaign.

– ITUC (The International Trade Union Confederation) har i dag invitert FIFA for å diskutere konkrete tiltak for å rydde opp i fotball-bransjen. Det er en skandale at så mange arbeidstakere er utsatt for en forferdelig utnyttelse i en bransje som genererer så mye rikdom. Vi ønsker at FIFA går i bresjen for å sikre en rettferdig avtale for disse arbeiderne, sier generalsekretæren i ITUC, Guy Ryder.

Les mer om rapporten på ITUCs hjemmeside.

Relevante artikler

189 forslag til endringer på Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK)

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.