Seriøs håndverker eller seriøse problemer?



Hjelpen finnes i Tettpå-veilederen, som nå skal bli bedre kjent. Veilederen viser blant annet hva forbrukerne bør sjekke hos håndverksbedrifter, hvor og hvordan du sjekker åpne næringslivsdata, fordelene ved å bruke seriøs arbeidskraft og hvilke plikter og rettigheter du har som byggherre.

Tettpå-veilederen ser du her

EL og IT Forbundet er en av flere organisasjoner bidrar i en kampanje i sosiale medier for å gjøre veilederen bedre kjent. Kampanjen inneholder blant annet tre filmer som du kan se nederst i artikkelen her.

Velg et seriøst arbeidsliv


– Ved å velge seriøse bedrifter velger du også et seriøst arbeidsliv. Det er i disse bedriftene at ansatte har rettigheter og kan påvirke sin egen arbeidshverdag og lønn gjennom tariffavtaler og det er disse bedriftene som tar ansvar for framtiden ved å ta inn lærlinger. Å velge håndverkere er også veldig viktig for å sikre verdiene som ligger i en bolig. Erfarne og faglærte håndverkere bidrar til at jobben blir gjort skikkelig, og dokumentasjon på at jobben er gjort av faglærte øker takstverdien på boligen,  sier forhandlingsleder i EL og IT Forbundet, Bjørn Fornes.

Fordeler for alle


Å velge seriøse håndverkere har mange fordeler for forbruker:


Følger du tipsene i Tettpå-veilederen oppnår du dessuten trygghet i hele “boligkjeden”; byggesaker, låneopptak, taksering, bolighandel, reklamasjonssaker og forsikringsoppgjør.

Når du handler seriøs arbeidskraft oppnår du ikke bare en rekke personlige fordeler, men du bidrar samtidig til et sunt og bærekraftig arbeidsliv med “fair play” og gode arbeidsvilkår.

– Gjennom Tettpå påvirker og dyktiggjør vi forbrukerne til å ta informerte valg når de skal hyre håndverker. Det er viktig at du vet hvem du handler med, hvem som utfører jobben og hvem du betaler til. Forbrukeren har en viktig rolle i kampen mot arbeidslivskriminalitet. For enkelt sagt er det slik: ingen etterspørsel, intet svart arbeid, sier Erik Nilsen, avdelingsdirektør i Skatteetaten.

Tettpå – samarbeid mot arbeidslivskriminalitet


Tettpå er et tiltak mot arbeidslivskriminalitet på tvers av offentlige etater, partene i arbeidslivet, byggebransjen, eiendomsmeglerbransjen, finansnæringen og forbrukernes interesseorganisasjoner. Tettpå er forankret i Regjeringens handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Les mer på

skatteetaten.no/tettpa

EL og IT Forbundet