Privatiseringskolaps i Sverige
Publisert: 15.07.13
- innholdet kan være utdatert
De borgerlige partiene i Sverige har hatt frislipp på privatisering innen skole, helse og omsorg. Tidlig på 1990-tallet bestemte regjeringen Carl Bildt at privatskoler skulle få samme offentlige støtte som kommunale skoler. Det førte til storstilt etablering av private skoler hvor eierne henter ut overskudd finansiert av skattebetalerne, skriver Aftenposten.
Mange av eierne er store konsern, til og med etablert i skatteparadis. Store globale eiere henter ut overskudd fra nødvendige tjenester betalt av svenske skattebetalere. Det skriver Vegard Harsvik i sin bok «Blåkopi».
Frislipp innen helse
Samtidig med skoleprivatiseringen skjedde det samme med offentlige barnehager, sykehjem, hjemmehjelpsentraler og helsestasjoner. Tjenestebaserte institusjoner betalt gjennom innbyggernes skatt. Også her hentet de private ut store overskudd fra driften.
I 2007 åpnet regjeringen Reinfeldt for private sykehus med rett til å hente ut overskudd.
Sammenbrudd
Nå er det kolaps i systemet og mange private eiere legger ned driften fordi det er for lite penger å tjene. De som merker konsekvensene; elever og pasienter, kan ikke gjøre noen ting. Nå må kommunene inn å rydde opp og sørge for at blant annet elever i videregående skole får noen fag ved skolestart i august.
Moderaterna stevner fram
I Stockholm har finansbyråden stoppet alle salg med øyeblikkelig virkning. Signalet har nådd Moderaterna, som har endret privatiseringskursen noe, men kanskje mest fordi partiet ser at oppslutningen fra velgerne har rast dramatisk de to siste årene. Men, Moderaterna vil likevel ikke endre regelen om at private eiere skal få ta ut gevinst.