Dansk regjeringskrise ved energisalg
Publisert: 30.01.14
- innholdet kan være utdatert
I utgangspunktet var regjeringspartiene, Venstre, Konservative og Liberal Alliance, enige om å selge 19 prosent av aksjene i Dong Energy til investeringsbanken Goldman Sachs. Avtalen ble forhandlet fram på senhøsten i fjor, men det ble unnlatt å si at Goldman Sachs kun er stråselskap for andre selskaper basert i skatteparadiser.
Stort sinne
Både den nye informasjonen, og at banken var ansvarlig for den store finanskrisen i 2008, har skapt høy debatt og store protester i Danmark den siste uken. Onsdag demonstrerte over 2 500 dansker mot avtalen foran Christiansborg. Venstresidens velgere er imot salget, og kun 15 prosent av blå velgere gir sin støtte.
SFs posisjon
Onsdag trakk både politisk ordfører/finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen og nestformann Peter Westermann seg, fra Sosialistisk Folkeparti. I dag trakk partileder Annette Vilhelmsen seg og går ut av regjeringen.
Bakgrunn for krisen
Dong Energy har en gjeld på 30 milliarder kroner og mangler penger til satsing på grønn energi og vindmølleparker til havs.
Dong Energy har rundt 5 600 ansatte.
Selskapet driver vindmølleparker i flere land, blant annet Norge, og har også aksjeposter i flere norske kraftselskaper.
Regjeringen har brukt ett år på å sondere mulige kjøpere og valgte investeringsbanken Goldman Sachs. Det er mediene som den siste uken har avslørt at banken opererer på vegne av selskaper i skatteparadiser og at banken omgår danske skatteregler.
Staten eier 72 prosent av Dong Energy og et salg reduserer eierandelen med 19 prosent.
Kilde: Wikipedia.
Den avtalte salgssummen til Goldman Sachs er åtte milliarder danske kroner.
Mer bakgrunnsinfo på nettsiden til Dansk Radio.