Uverdige arbeidsforhold for OL-produsenter

- innholdet kan være utdatert

I USA har det vært en stor debatt om produksjon av klær og utstyr til utøverne. Politikerne har kritisert den amerikanske olympiske komité for at utøvernes uniformer er laget billig i lavkostland som ikke respekterer internasjonale arbeidsstandarder. Dette skjer via multinasjonale selskaper, som blåser i lønns- og arbeidsvilkår.
Kjente vilkår
– Dette er ingen nye trend og det påvirker arbeidstakere i lavkostland, sier Jyrki Raina, generalsekretær i IndustriALL Global Union.  Raina setter stoltheten over sine lands utøvere opp mot kunnskapen om hvordan klær og sko har blitt produsert.
– Det blir idrettsseire med bismak og vi vrir oss i stolene når vi vet sammenhengen.
Behov og standard
– Utviklingsland trenger arbeidsplasser for sin voksende befolkning, men det må være gode arbeidsplasser, uten utnyttelse av selskaper fra den industrialiserte verden. Play Fair krever at multinasjonale selskaper må betale priser som gjør at leverandørene kan betale ei lønn å leve av og sørge for at fabrikkene har nok kapasitet for å sikre normale arbeidsdager. Også fagbevegelsen må involveres mer og det må informeres utad om forholdene slik at verden vet hva som skjer, påpeker generalsekretær Raina.
Kritiserer IOC
I den ferske rapporten kritiserer Fair Play både IOC (den internasjonale olympiske komité) og LOCOG (Londons olympiske komité) for ikke å ha fulgt opp de multinasjonale selskapenes jakt på lave produksjonspriser. Kritikken rettes også mot de store multinasjonale konsernenes jakt på profitt. Rapporten har en oversikt over disse selskapene og hvor de produserer klær og sko m.m.
Hjemmesiden til Fair Play.