Tariff 2020: Slik foregår vårens lønnsoppgjør

Publisert: 29.01.20

Til våren skal EL og IT Forbundet forhandle om medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår.

Årets oppgjør er et hovedoppgjør. Det betyr at det forhandles både om lønn og andre rettigheter i tariffavtalene. Dette innebærer at det kan forhandles om alt i tariffavtalene, for eksempel arbeidstid, brakkeforhold, reisebestemmelser og arbeidstakernes innflytelse over bedrifters bruk av kontroll og overvåkning.

Først velger LO oppgjørsform: Samordnet eller forbundsvis?

Den 18. februar skal LO bestemme seg for en felles plattform for tariffpolitikken. Da bestemmes også oppgjørsformen. Det skjer på representantskapet, hvor EL og IT Forbundet er representert.

EL og IT Forbundet ønsker et forbundsvis oppgjør. Det er også den vanligste oppgjørsformen, og betyr at det enkelte forbundet forhandler med sin motpart på arbeidsgiversiden om én og én tariffavtale for seg.

Alternativet er samordnet, slik det var i 2008 og 2018. I et samordnet tariffoppgjør fører LO felles forhandlinger i privat sektor på vegne av alle sine fagforbund med de ulike arbeidsgiverorganisasjonene.

Når begynner oppgjøret og når er det ferdig?

Dersom det blir forbundsvise oppgjør, så er Fellesforbundet først ut. Dette oppgjøret, som kalles frontfaget, skal være ferdig innen 1. april. Deretter følger de andre forbundene og områdene i tur og orden.  EL og IT Forbundet er part i mange tariffavtaler, så det er mange forhandlinger som skal gjennomføres.

De sentrale forhandlingene kan ende på ulike måter. Ved enighet går resultatet til uravstemming hos medlemmene. Blir det flertall for resultatet er oppgjøret ferdig. De sentrale partene kan også bli uenige i forhandlingerne. Da blir det gjerne mekling, og det kan bli konflikt/streik.

De lokale forhandlingene gjennomføres etter at de sentrale forhandlingene på et område er avsluttet, og foregår ute på være enkelt bedrift (Spekter-forhandlingene foregår på en annen måte).

Hvilken avtale går du på?

Her finner du de tariffavtalene EL og IT Forbundet er part i. Dersom du er usikkert på hvilken avtale du går på, så finner du ut det ved å logge på «Min side».

Vi er godt i gang med forberedelsene

Til grunn for våre krav ligger vedtakene fra landstariffkonferansene som ble avholdt i fjor høst, og fra landsstyrets vedtak fra møtet i desember. Våre forhandlingsutvalg er godt i gang med å spisse kravene og legge sine strategier i forhandlingene.

Følg med på våre nettsider

Resultatene fra forhandlingene vil bli publisert på elogit.no etter hvert som de er klare. Det samme gjelder oppstartsdatoene.

A-Å: Ord og uttrykk brukt i tariffoppjør

Relevante artikler

Ytterligere 15.509 kan bli tatt ut i streik, med 2530 fra EL og IT Forbundet, hvis ikke partene blir enige under mekling i dag.
10 900 kr lønnstillegg, økning i reisetillegget ved overnatting, og tydeligere vern av ansattes fritid er noen av resultatene fra forhandlingene i Energiavtale I.
Drøyt 3140 elektrikere ved 61 bedrifter vil bli tatt ut i det første streikeuttak dersom elektriker-meklingen ikke fører fram denne uken.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.