Økende sykefravær i Sverige

Publisert: 06.01.15

– innholdet kan være utdatert

Den avgåtte, borgerlige regjeringen i Sverige åpnet opp for mer midlertidighet – slik den norske borgerlige regjeringen vil gjøre, skriver Frifagbevegelse.

– Vi mener at man tydelig kan se en sammenheng mellom de endringene av arbeidsmiljøloven som den Reinfeldt-ledede regjeringen gjennomførte i løpet av sine åtte år, og økningen i sykefraværet, konkluderer Kjell Rautio, utreder i svensk LO.

Psykiske lidelser og stress

Det er psykiske sykdommer og stressrelaterte sykdommer som står for det meste av økningen, er en indikator på at det har skjedd noe i det svenske arbeidslivet, mener Rautio.

Han ramser opp endringer som LO i Sverige mener har gått ut over tryggheten på svenske arbeidsplasser:

  • Færre ressurser til Arbetsmiljöverket (det svenske arbeidstilsynet)
  • Nedbygging av bedriftshelsetjenesten
  • Endringer i sykelønnsordningen

– Nå kan man miste både jobb og sykepenger allerede etter et halvt år. Det hjelper ikke akkurat på rehabiliteringen av dem som er blitt psykisk syke, fastslår Rautio overfor Frifagbevegelse.

Økende trygdeutbetalinger

Försäkringskassan, som har ansvaret for en stor del av de offentlige trygdeutbetalingene i Sverige, spår at utgiftene vil stige med tre milliarder i løpet av 2015.

Fram til 2018 vil utgiftene, som i dag er på 78 milliarder svenske kroner, øke til 87 milliarder.

 

Relevante artikler

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.