Mye utbrenthet i IKT-bransjen
Publisert: 08.11.12
- innholdet kan være utdatert
Utbrenthet kommer av kronisk stress. Det betyr at man har vært stresset over lang tid. Stress oppstår når man oppfatter at kravene som stilles til oss, eller kravene vi stiller til oss selv, er større enn ressursene vi har. Det gir en følelse av utilstrekkelighet og at vi aldri blir ferdig med jobben.
Stresshormoner
Når vi er stresset mobiliserer kroppen samme stressrespons med utskillelse av stresshormoner som når en sebra flykter fra løven. Problemet er at sebraen slapper av når faren er over, mens vi mennesker kan oppleve jobbstress over uker, måneder og år og kan gå med høyt blodtrykk, stresshormoner i blodet og blir fysisk ødelagt hvor blant annet hjerte- og karssykdommer, diabetes, depresjon er noen av de alvorligste sykdommene vi kan utvikle. Dette er ifølge flere forskere på temaet.
Masteroppgave
Solveig Beyza Evenstad har skrevet en masteroppgave om utbrenthet i ikt-bransjen ved NTNU. Hun har jobbet i ikt-bransjen helt siden hullkortene var i bruk. Evenstad har selv møtt den legendariske veggen flere ganger. Som en følge av det var hun ute av it noen år. Nå er hum tilbake og kombinerer jobben i elæringsselskapet Crossknowledge med forskningen.
Evenstad forteller til Computerworld at de som virkelig brenner for det de gjør har størst fare for å møte veggen.
Grenseløse yrker og honningfella
– Vi snakker om grenseløse yrker og honningfella. Oppgavene i ikt-bransjen kan vi jobbe med døgnet rundt uten at vi blir ferdige, så vi fortsetter å jobbe hjemme når det er tidsfrister å holde og servere som går ned. Vi lærer oss ny teknologi i fritiden for det er ikke tid til det på en travel arbeidsdag. Det er en spennende bransje, vi elsker jobben vår, vi blir tildelt nye roller, masse ansvar og blir fanget. De som blir utbrent er ofte de som er de mest engasjerte, de som jobber hardest. For å bli utbrent må man brenne for noe, forteller Evenstad til Computerworld.
Samtidig er det mobile kontoret en viktig bransjetrend, hvor man skal kunne jobbe når som helst på døgnet uansett hvor i verden man måtte befinne seg. Det er noe som ikke akkurat er til fordel når det gjelder å balansere et sunt forhold mellom jobb og privatliv.
Finnes løsninger
Heldigvis er ikke alt tapt om man møter veggen med hodet først. Første steg bør være å henvende seg til verneombudet på arbeidsplassen, som kan hjelpe videre.
– Det er mulig å komme seg ut av det, og det er mange ting som hjelper. Som å ta en fullstendig pause fra jobben, øke fysisk aktivitet, profesjonell hjelp, mestringsopplevelser for å gjenvinne selvtillit og støtte fra familie, venner og kolleger, avslutter Evenstad.
Tema på Forumkonferansen
EL & IT Forbundets Forum For Administrativt og Teknisk Personell arrangerer den årlige samlingen tirsdag den 27. og onsdag den 28. november på Gardermoen. Temaet for årets konferanse/seminar er tillitsvalgtes arbeidssituasjon, som ofte kjennetegnes med høyt stressnivå, saksbehandlingsfrister, mye ivaretakelse og omsorg for kolleger og medlemmer.
Symptomer, forebygging og behandling
En slik overbelastning over lengre tid fører ofte til langvarig stress og utbrenthet. Ett av undertemaene omhandler derfor begrepet utbrenthet. Hvilke symptomer kan varsle den enkelte? Hvordan kan man stoppe før det har gått for langt? Hva fører til stress og utbrenthet? Hvordan kan arbeidsgiver forebygge og redusere stress hos ansatte? Hva kan den tillitsvalgte gjøre selv? Hva kan vårt eget organisasjonsapparat gjøre?
Dette er spørsmål som skal diskuteres på konferansen. Forumet stiller med profesjonelle innledere til konferansen/seminaret; en psykolog og en adferdsviter.