Lov eller avtale?
Publisert: 11.11.10
- innholdet kan være utdatert
HK-nytt tar i en artikkel for seg diskusjonen om arbeidstakernes rettigheter bør være avtalefestet eller lovfestet. Blant dem som uttaler seg til HK-nytt er EL & IT Forbundets Jan Olav Andersen. Andersen understreker at fagbevegelsen ikke bare har ansvar for sine egne medlemmers arbeidsvilkår, men også for å sette noen standarder som gjelder alle arbeidstakere.
– Det er greit at fagbevegelsen går foran og viser vei, men vi kan ikke være allergiske mot at andre også får rettigheter, sier han.
Opp i gjennom historien har fagbevegelsen kjempet fram ulike rettigheter som lønn under sykdom, kortere arbeidstid og pensjon. I mange tilfeller har rettighetene først blitt nedfelt i tariffavtalene, deretter har fagbevegelsen presset på for å lovfeste dem for at de skal komme alle arbeidstakere til gode. Er dette fremdeles fagbevegelsens strategi? Eller er forbundene og LO nå mer opptatt av å forbeholde rettighetene kun for sine medlemmer? Og hvilke konsekvenser får det? HK-nytt tar for seg disse temaene i en bred artikkel.
Lovfeste 37,5 timers uke?
Verken Roger Hansen, leder i Norsk Transportarbeiderforbund eller Sture Arntzen, leder i Handel og Kontor, er spesielt interessert i å lovfeste 37,5 timers uke. Begge mener det er uproblematisk at loven opererer med 40 timers arbeidsuke, så lenge de fleste arbeidstakere har 37,5 timers uke. Knut Bodding i LO, mener imidlertid at det kan være på tide å revidere dette synet.
– Én diskusjon vi kommer til å få er om vi skal lovfeste den ukentlige arbeidstida til 37,5 timer. Til nå har fagbevegelsens syn vært at vi ikke skal lovfeste den. Men den siste utviklingen i EU-retten gjør at vi kanskje må tenke over det en gang til, sier han.
Det mener Jan Olav Andersen vil være fornuftig. På LO-kongressen i 2009 fremmet EL & IT Forbundet forslag om å lovfeste 37,5 timers arbeidsdag, men fikk ikke flertall for det.
– Forskjellen mellom tariffavtalene og lovverket er uheldige. Arbeidstidsforkortelser er et område vi har tradisjon for å jobbe blir standard, sier Andersen.
Han kan også tenke seg å lovfeste den femte ferieuka.
– Det er ikke unaturlig. Så kan heller vi begynne å jobbe med den sjette.
Allmenngjøring
Flere forbund har kjempet for å allmenngjøre deler av sine tariffavtaler for å stoppe sosial dumping. Det betyr at utenlandske arbeidstakere får enkelte tariffestede rettigheter, som lønn og arbeidstid, uten nødvendigvis å være medlemmer i fagforbund.
Fagbevegelsen har valgt å gå inn for allmenngjøring og heller satse på å rekruttere blant utenlandske arbeidere som trenger talspersoner, og med ganske stort hell.
Forhandlingsleder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet mener allmenngjøring av deler av tariffavtaler har vært et godt virkemiddel mot sosial dumping. Han synes imidlertid at mer av avtalen skulle vært allmenngjort.
– Vi har gått for langt i å opprettholde forskjellene mellom tariffavtalene og det som er allmenngjort. Forskjellene er vesentlige, og vi får ikke likeverdige forhold, slik lovens intensjon tilsier, sier han.
Les hele artikkelen på HK-nytt.no.