Ingen nye tiltak
Publisert: 14.04.11
- innholdet kan være utdatert
Det var også lite å hente i uttalelsen fra Europaparlamentet som behandlet samme tema uka før hvor det bare henvises til en ”styrking av arbeidstakerrettigheter”. Kommisjonen gjentar bare hva den har sagt før om å styrke iverksettingen av direktivet om utstasjonering.
Europeisk fagbevegelse har i flere år arbeidet med å få gjennomslag for en sosial fremskritts klausul og en revidering av utstasjoneringsdirektivet. En sosial fremskritts klausul er ment å være et juridisk rammeverk som skal sikre en fornuftig balanse mellom arbeidstakernes rettigheter og markedets grunnleggende oppbygning som baserer seg på fri flyt av varer, tjenester, mennesker og kapital. EU-domstolen har de siste årene i tillegg satt strenge krav knyttet til streikeretten og latt markedets prinsipper få forrang. Det er denne ubalansen fagbevegelsen er opptatt av å få utjevnet gjennom en sosial fremskritts klausul.
Europeisk fagbevegelse har også vært opptatt av å få på plass en revidering av utstasjoneringsdirektivet. Direktivet var i utgangspunktet et viktig virkemiddel i arbeidet mot sosial dumping hvor det blant annet ble stadfestet hva som skulle være minimumskrav knyttet til lønns- og arbeidsvilkår for arbeidstakere som utstasjoneres i et annet land. Etter flere dommer i EU-domstolen har direktivet endret karakter fra å sette minimumskrav til maksimumskrav. Dette har vanskeliggjort arbeidet med hva som kan kreves av lønns- og arbeidsvilkår fordi det settes så snevre rammer for hva som er tillatt. Blant annet har Island blitt tatt inn for EFTA-domstolen fordi de krever at utstasjonerte arbeidstakere som arbeider på sagaøya skal ha sosiale ytelser som ESA mener ligger utenfor direktivets bestemmelser.
EU sendte i fjor høst ut meldingen om det indre marked på høring. Meldingen er en viktig del av EUs nye vekststrategi Europa-2020 og den inneholder 50 konkrete forslag til forbedringer i det indre marked. Det understrekes at det indre marked har en nøkkelfunksjon i arbeidet med å lykkes med vekststrategien. Fagbevegelsen har vært opptatt av at når det indre marked nå skal relanseres så må arbeidstakerperspektivet ivaretas fullt ut. LO har blant annet i sin høringsuttalelse til meldingen om det indre marked sagt at konflikt- og streikeretten må sikres bedre i EUs indre marked. Den norske regjeringen fulgte opp dette punktet i Norges høringssvar til kommisjonen.
Les mer på LOs hjemmeside.