Gratulerer med 1. mai!

Publisert: 30.04.19
(Endret: 07.03.22)

– innholdet kan være utdatert

1. mai er arbeidernes internasjonale kampdag. Over hele landet samles fagbevegelsen for å feire sin stolte historie og for å markere sine kampsaker.

Det er en festdag, hvor vi feirer det vi har oppnådd: Gode lønninger og små forskjeller. Høy yrkesdeltakelse, en sterk velferdsstat og utdanningsmuligheter for alle. Samtidig er det en dag hvor vi forsvarer det vi har oppnådd og markerer nye kampsaker.  

100 år siden åttetimersdagen

I år er det 100 år siden åttetimersdagen ble lovfestet. Det er en av våre største seiere, men historien viser at normalarbeidsdagen ikke kom uten kamp.

I 1890 markerte arbeiderbevegelsen for første gang 1. mai som sin internasjonale kamp- og festdag. Bakgrunnen for markeringene var et vedtak på en internasjonal arbeiderkongress i Paris året før. Paris-kongressen skapte altså en tradisjon som lever i beste velgående.

Tok saken i egne hender

For 101 år siden, gikk arbeiderne på Hydro på Notodden og Rjukan hjem fra jobben etter åtte timer. To timer før fabrikkfløyta blåste ved arbeidsdagens slutt.

Dagen før hadde de gått i 1. mai-tog. Samlet under parolen «Frem for 8-timersdagen», som de hadde gjort så mange ganger før. På et møte senere på dagen ble arbeiderne enige om å gjøre ord til handling. 

Arbeiderne på Notodden og Rjukan tok saken i egne hender. For et krav som hadde preget parolene til arbeiderbevegelsen i flere tiår. I mer enn 30 år hadde vi kjempet for dette kravet og i 1919 ble kampen kronet med seier.

Selve grunnen til å organisere seg

Å få gjennomslag for rettferdige krav var selve grunnen til at arbeiderne organiserte seg. Derfor gikk forbundene sammen og stiftet LO. Det skjedde den 1. april i 1899. Arbeidsfolk slo seg sammen for å kjempe fram endringer – fordi man så verdien av å stå sammen og at man var sterkere sammen enn alene. 

Vi fortsetter kampen

Vi tok kampen for åttetimersdagen i fellesskap. Akkurat som vi tok kampen for ferie, for et bedre arbeidsmiljø, for rettferdig lønn og en pensjon og leve av.

Vi vil fortsette kampen for sterkere fellesskap og et organisert arbeidsliv. Vi kjemper for at alle skal ha en trygg jobb, og at arbeidslivet fremmer kompetanse, læring og utvikling hos de ansatte. 

Vel møtt i 1. mai-tog!

Les også: Elektrikerne i Traftec får tariffavtale

Relevante artikler

EL og IT Forbundet er kritisk til mange av regjeringas forslag til endringer i pensjonssystemet. Les vårt innspill fra høringa i Stortingets arbeids- og sosialkomite.
Livesending fra dagskonferanse med temaet «Pensjonsordningene – fra Folketrygden til tjenestepensjoner og AFP».
EL og IT Forbundet ønsker et totalforbud mot bemanningsbransjen, men forslagene som regjeringen har sendt på høring er allikevel et stort og positivt skritt i riktig retning.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.