Fri flyt mot faglige retter
Publisert: 18.01.11
- innholdet kan være utdatert
Fagforbundet, EL & IT og Nei til EU hadde invitert til møte i Oslo om ILO-konvensjon 94 og lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter. Geir Høin innledet om regjeringens forslag til endringer i forskriftene om dette. Her er det duket for konflikt og Høin avsluttet med å gå rett i kjernen av problemet, skriver Frifagbevegelse.no.
Et hovedspørsmål er hvor langt ILO-konvensjonene om arbeidstakerrettigheter rekker i møte med EØS-retten. EØS-retten står sterkt og det er fare for at ILO-konvensjoner da må vike. Geir Høin så ikke noen annen utvei enn at dette må prøves for EFTA-domstolen. Spørsmålet er hvem som har det siste ordet. Her står menneskerettigheter som fri rett til organisering, kollektive avtaler og streikerett mot sentrale EU-dommer som går i fagbevegelsens disfavør.
Kritisk til forslag
Som medlem av EØS må Norge forholde seg til EU-dommer som handler om sosial dumping. I ytterste konsekvens står det om fri flyt av tjenester eller opprettholdelse av faglige rettigheter i begrepets fulle betydning. Andersen var kritisk til regjeringens forslag til tilpasninger. Blant annet vil regjeringen begrense forskriftene til å gjelde noen sektorer.
– Menneskerettighetene er forankret i den norske grunnloven, sa Høin, som et argument for at dette bør veie tyngst.
Les hele artikkelen på Frifagbevegelse.no.
Alternativer til EØS
Det er prosjektet «Alternativer til dagens EØS-avtale», støttet av Fagforbundet, EL & IT og Nei til EU, som sto bak møtet i Håndverkeren. Jan Olav Andersen fra EL & IT- forbundet fortalte at de legger opp til en møteserie om emnet. Bakgrunnen er at EØS-avtalen fikk et mye større omfang og betydning enn det man trodde da den ble lansert. Man mener det er tid for å utrede alternativer.
I et intervju med RadioRiks under konferansen sier Jan Olav Andersen at det kan være flere alternativer til dagens EØS-avtale.
– Et alternativ kan være EU-medlemskap, noe jeg ikke er tilhenger av. Et annet er å regulerer forholdet til EU med ordinære handelsavtaler slik som Sveits. Vi kan også reforhandle hele EØS-avtalen for å gi den et mindre omfattende omfang enn den har i dag, sier Andersen til Radio Riks.
Han peker videre på at Norge ved to anledninger har valgt å stå utenfor EU og at det da er et tankekors at vi må tilpasse oss vedtak i EU i den grad vi gjør nå.
Hør hele intervjuet på RadioRiks.no.