Europa må ta ansvar

- innholdet kan være utdatert

Den gjeldende politikken med budsjettkutt skaper uholdbare forhold for landenes innbyggere. Lønn, pensjon, jobber og sosialt trygghetsnettverk kuttes. EU og de europeiske arbeidsgiverne og arbeidstakerne møtes den 18. oktober for å diskutere mulige løsninger på dagens situasjon.
Hovedbudskapet til europeisk fagbevegelse vil på møtet være at den sosiale dimensjonen må strykes i Europa.
Den europeiske faglige samorganisasjon (DEFS) skriver blant annet følgende i en pressemelding:

Europa må ta tak i sin sosiale gjeld


Gjeldskrisen og hvordan man skal komme seg ut av det blir diskutert overalt. Europa har en sosial gjeld som er like sentral for å redde Europa som pengegjelden.

Programmer er iverksatt overfor land som er i vanskeligheter.  Andre land ønsker også å passe inn i disse kriteriene og konsentrerer seg om innsparinger som påvirker de mest sårbare, på dårligere sosial beskyttelse og svekkelse av industrielle relasjoner. Det er et systematisk arbeid for å svekke den sosiale modellen som gjorde Europa til et sted med demokratier og mindre sosiale ulikheter.
Det er en sosial krise i landene i sør og økte forskjeller overalt. Økonomiske programmer skaper uakseptable frihandelssoner i Europa, og konkurrerer om å undergrave de som fortsatt har det brukbart. Det som nå gjøres mot arbeidsfolk i Hellas, Portugal, Irland og Spania vil før eller senere komme tilbake som en boomerang til arbeidere lenger nord.

Situasjonen for unge mennesker er spesielt uholdbar. Ungdomsledigheten er nær 50 prosent i flere land i sør. Dårligere arbeidsvilkår er på vei oppover i hele Europa.
Les mer på lo.no.