EU-parlamentet går for TTIP

Publisert: 10.07.15

– innholdet kan være utdatert

Et stort flertall i EU-parlamentet vil at EU skal bidra til å fornye systemet for å løse tvister som kan oppstå mellom stater og investorer. 

I dag er det en tvisteløsning mellom investor-stat (ISDS), som er meget omstridt. Systemet beskytter investeringer og kan brukes for å løse tvister utenom de nasjonale domstolene. Blant annet betyr ISDS at selskaper kan gå til sak mot stater. Kritikerne er bekymret for at dette kan brukes til å angripe rettigheter som er ment til å beskytte arbeidstakere, helse eller miljø.

Et ofte brukt eksempel er tobakksgiganten Phillip Morris som saksøkte den australske staten etter at myndighetene innførte skremmebilder av lungekreftpasienter på røykepakkene.

EU mener

– Avstemningen i EU-parlamentet onsdag gir oss en sterk og framtidsrettet politisk plattform i fortsettelsen av TTIP-forhandlingene, skriver handelskommisær i EU, Cecilia Malmstrøm i en pressemelding.

ETUC mener

– Parlamentets avstemning for å reformere ISDS går imot folkeopinionen og holder i live store selskapers håp om å få egne lovprivilegier. Det vil gi store selskaper, og bare store selskaper, muligheten til å utfordre politiske avgjørelser de ikke liker, kommenterer Bernadette Ségol, generalsekretær i ETUC i en pressemelding.

Frifagbevegelse har mer om saken.

Relevante artikler

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.