EU-parlamentet går for TTIP

- innholdet kan være utdatert

Et stort flertall i EU-parlamentet vil at EU skal bidra til å fornye systemet for å løse tvister som kan oppstå mellom stater og investorer. 

I dag er det en tvisteløsning mellom investor-stat (ISDS), som er meget omstridt. Systemet beskytter investeringer og kan brukes for å løse tvister utenom de nasjonale domstolene. Blant annet betyr ISDS at selskaper kan gå til sak mot stater. Kritikerne er bekymret for at dette kan brukes til å angripe rettigheter som er ment til å beskytte arbeidstakere, helse eller miljø.

Et ofte brukt eksempel er tobakksgiganten Phillip Morris som saksøkte den australske staten etter at myndighetene innførte skremmebilder av lungekreftpasienter på røykepakkene.

EU mener– Avstemningen i EU-parlamentet onsdag gir oss en sterk og framtidsrettet politisk plattform i fortsettelsen av TTIP-forhandlingene, skriver handelskommisær i EU, Cecilia Malmstrøm i en pressemelding.

ETUC mener– Parlamentets avstemning for å reformere ISDS går imot folkeopinionen og holder i live store selskapers håp om å få egne lovprivilegier. Det vil gi store selskaper, og bare store selskaper, muligheten til å utfordre politiske avgjørelser de ikke liker, kommenterer Bernadette Ségol, generalsekretær i ETUC i en pressemelding.

Frifagbevegelse har mer om saken.