El og IT Forbundet vil boikotte Qatar-VM

Publisert: 17.03.21

Forbundsstyret i El og IT Forbundet stiller seg bak kravene om en norsk boikott av fotball VM i Qatar.

– Som fagforbund og medmennesker kan vi ikke akseptere at våre yrkeskamerater utnyttes på det groveste og dør i hopetall for at et bedritent regime skal sole seg i glansen et fotball-VM gir. Vi heier på kreftene i norsk fotball som jobber for at vi skal boikotte Qatar-VM og oppfordrer flere til å slutte seg til, sier leder i El og IT Forbundet Jan Olav Andersen.

El og IT Forbundet er det andre forbundet i LO som går inn for boikott, etter at Norsk Arbeidsmansforbund gjorde det samme i 2015. Forbundsstyret i El og IT har ikke tillit til at de rettighetene som er gitt migrantarbeiderne som følge av internasjonalt press vil vedvare.

– Vi frykter at så fort flomlysene slukkes etter siste kamp så er disse rettighetene borte igjen. Nå har Qatar hatt ti år på seg til å sørge for menneskelig forhold for sine gjestearbeidere, men resultatet er minst 6500 døde arbeidere. Ifølge Amnesty er også flere av rettighetene allerede i ferd med å reverseres.  Nå behøves det at noen går foran og markerer tydelig overfor FIFA og verdenssamfunnet at dette kan vi ikke være med på!

El og IT Forbundet har over 40.000 medlemmer i bransjene elektro, energi og IKT.

Uttalelsen fra forbundsstyret i El og IT Forbundet:

Vi støtter norsk boikott av fotball-VM i Qatar 2022

Qatar burde aldri blitt tildelt fotball VM 2022. Det skjedde etter en korrumpert prosess i FIFA, og mesterskapet vil stå som et grelt eksempel på hvordan store internasjonale idrettsarrangement brukes av autoritære og eneveldige regimer til å «sportsvaske» menneskerettsbrudd og utnyttelse av mennesker. El og IT Forbundet mener at land hvor det foregår grov utnyttelse av arbeidstakere ikke skal få arrangere store idrettsmesterskap som OL og VM. Vi mener at hele FIFA må reformeres på en måte som sikrer at slike land ikke kan få tildelt VM, uansett hvor mye penger som legges på bordet.

Fotballstadionene og andre fasiliteter til verdensmesterskapet bygges av migrantarbeidere. De siste ti årene har vi sett at arbeiderne utnyttes på det groveste. I Qatar har de arbeidet under elendige arbeidsbetingelser, forferdelige boforhold og vært hindret fra både å ta andre jobber og reise ut av landet. Det er nå avdekket at minst 6500 arbeidere har mistet livet i Qatar siden mesterskapet ble tildelt.

Vi registrerer at regimet i Qatar har latt seg presse til å innføre noen rettigheter for migrantarbeiderne. Regimet har gjort så mye som var nødvendig for å holde dialogen gående, og dermed unngå en storstilt internasjonal boikott. Vi har dessverre ingen tillit at disse rettighetene vil vedvare når VM er avsluttet.  Ifølge Amnesty er noen av rettighetene allerede i ferd med å reverseres.  Nå er tiden inne for at Norge sier et klart og tydelig nei til VM i Qatar.

El og IT Forbundet støtter de fotballklubbene, supportergrupperingene og andre krefter som arbeider for at Norge skal vedta boikott av fotball VM i Qatar. Vi oppfordrer delegatene på det ekstraordinære fotballtinget i juni om å gjøre det samme og arbeide for at VM blir flyttet ut av Qatar.

Foto: Matt Kiefer/Flickr CC-lisens. 

 

 

 

Relevante artikler

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.