Historisk utvidelse av allmenngjøring innenfor elektrofagene
Publisert: 23.10.24
– En ordentlig styrking av lønns- og arbeidsvilkårene til flere tusen arbeidstakere i Norge.
Tariffnemnda utvider allmenngjøringen innenfor elektrofagene i Norge til også å gjelde overtidssatser og 37, 5 timers arbeidsuke. I tillegg blir minstelønnssatser, skifttillegg og bestemmelsene for reise, kost, og losji videreført i to år.
– Vi har nådd en milepæl i kampen for et seriøst i arbeidsliv. Denne historiske utvidelsen av allmenngjøring for elektrofagene innebærer en ordentlig styrking av lønns- og arbeidsvilkårene til flere tusen arbeidstakere. Dette er også positivt for elektro-bedriftene som driver seriøst i det norske markedet, sier leder i EL og IT Forbundet, Geir Ove Kulseth.
Allmenngjøring innebærer at hele eller deler av en tariffavtale gjøres gjeldende for alle som utfører arbeid av typen som tariffavtalen omfatter. Ordningen har eksistert i Norge siden 1994.
Mer useriøsitet
Allmenngjøring ble etablert for å sikre at utenlandske arbeidstakere får lønns- og arbeidsvilkår lik sine norske kolleger og for å hindre at bedrifter får konkurransefordeler ved å gi arbeiderne sine dårlige lønns- og arbeidsvilkår.
-Vi har over tid sett en økning i tilfeller med arbeidslivskriminalitet og en konkurransevridning til fordel for useriøse bedrifter i denne bransjen. De meste sårbare i en slik utvikling er svært ofte ansatte i bemanningsbransjen og utenlandske arbeidstakere, sier Kulseth.
Vil komme en hel bransje til gode
Tariffavtalen for elektrikere og andre jobber innenfor elektrofagene i Norge inngås mellom EL og IT Forbundet og NHO Elektro. I sommerens tarifforhandlinger ble partene enige om å rette et felles krav til tariffnemnda om å utvide ordningen.
Svaret fra tariffnemnda ble offentliggjort tirsdag og innebærer at ordningen utvides med en bestemmelse for overtid og lengden på arbeidsuke som er lik industrioverenskomstens (Fellesforbundet/Norsk Industri) VO-del.
-Denne utvidelsen vil komme en hel bransje til gode. Vi er alle tjent med et arbeidsliv hvor useriøsitet ikke lønner seg. Dette viser at når vi jobber målrettet over tid kan vi oppnå store resultater, avslutter Kulseth
Den nye allmenngjøringa trer i kraft fra 1. november 2024.