«Alternativer til EØS-avtale» etablert
Publisert: 10.02.11
- innholdet kan være utdatert
Følgende organisasjoner og forbund har så langt sluttet seg til prosjektet: Fagforbundet, EL&IT-forbundet, Nei til EU, Bondelaget, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norges Bygdekvinnelag, Natur og Ungdom og Ungdom mot EU. Flere organisasjoner har meldt at de har tilslutning til vurdering, og prosjektet er fortsatt åpent for nye deltakere.
– Vi er svært glade for å få en slik bredde og tyngde bak prosjektet. Det første seminaret i regi av prosjektet fikk i løpet av en ukes tid mer enn 100 forhåndspåmeldte deltakere. Dette viser at det er en stor interesse for temaet som vi tar opp, sier nyvalgt leder for styringsgruppa Jan Olav Andersen, som representerer EL & IT Forbundet i prosjektet.
Med seg i arbeidsutvalget for prosjektet får Andersen blant andre Stein Guldbrandsen fra Fagforbundet og Heming Olaussen fra Nei til EU. Sigbjørn Gjelsvik er ansatt som prosjektleder i hel stilling frem til sommeren 2012.
EUs ministerråd gjorde før jul vedtak om at de ønsker en evaluering av EØS-avtalen (og EU sine avtaler med Sveits), og der de ser for seg en mer omfattende avtale i fremtiden.
– EUs initiativ for evaluering av EØS-avtalen synliggjør hvorfor det også ut fra ytre omstendigheter vil være viktig å ha en drøfting av alternativer til EØS i Norge, sier Andersen.
Regjeringen nedsatte i 2010 et offentlig utvalg som blant annet skal gjennomgå erfaringene med EØS-avtalen. Deres hovedrapport vil foreligge i desember 2011. Alternativer til EØS er ikke en del av deres mandat.
– Blant annet fordi alternativer ikke er en del av Sejersted-utvalgets mandat, har vi tatt initiativ til dette prosjektet. I de deltakende organisasjonene finnes det ulike meninger om EØS – og for den saks skyld også EU. Felles er at vi mener at debatten om EØS blir ufullstendig dersom ikke også alternativer til EØS belyses nærmere, avslutter Andersen.