Løft for de med lavest lønn

21.04.23
(Endret: 21.04.23)
Streiken ble avsluttet torsdag kveld, etter at LO og NHO kom til enighet. – Dette har vi fått til takket være våre medlemmer og tillitsvalgtes innsats, sier EL og IT Forbundets leder.

– Gjennom denne streiken har vi bidratt til å løfte de med lavest lønn i Norge, fått forpliktet partene til å se på problemene med lavlønnsmodellen, og vist at arbeiderbevegelsen står solidarisk sammen i kampen mot ulikhetene, sier Geir Ove Kulseth, forbundsleder for EL og IT Forbundet.

Tidligere i uken brøt meklingen mellom LO og NHO sammen, og dermed utløste det historiens første streik i et mellomoppgjør. Det skulle derimot kun ta fire dager før NHO kom på bedre tanker, og valgte å nærme seg LO.

Resultatet ble et historisk høyt sentralt generelt kronetillegg på 7,50 kr/t til alle, med et lavlønnstillegg på 3 kr/t, eller 4 kr/t for tariffavtaler uten lokal forhandlingsrett. På overenskomster uten lokal forhandlingsrett, og lavere lønn enn industriarbeideren, blir det gitt et ytterligere tillegg på 1 kr/t.

Les mer: Fakta om oppgjøret (lo.no)

– I prosessen har vi også fått belyst problematikken med lokale forhandlinger, og etablert ett godt utgangspunkt for å gjøre noe med det. Dette var kun mulig fordi vi hadde medlemmer og tillitsvalgte som gjorde en imponerende innsats, viste stor kampvilje og enorm pågangsmot, forklarer Kulseth.

Resultatet gjelder følgende avtaler i EL og IT Forbundet:

  • Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK)
  • Energioverenskomsten
  • Overenskomst for heisfaget
  • Kabelmontøroverenskomsten
  • IKT-overenskomsten
  • Telenoroverenskomsten

Relevante artikler

Et historisk høyt kronetillegg ble resultatet etter årets lønnsforhandling i Energiavtale 1.
– Vi har fått gjennomslag for å løfte hele laget, sikre likelønn og utjevne forskjeller, sier Egil André Aas, leder i LO Stat.
LO kommune krever økt lønn for hele laget av kommuneansatte, samtidig som de med lav lønn må få et ekstra løft. – Vi må godt over rammen fra privat sektor i KS-oppgjøret, sier LO Kommunes leder.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.