
Foto: Lotte Brudevoll / Arbeids- og inkluderingsdepartementet (ASD)
TBU gjør beregninger av hvordan blant annet lønnen til ulike grupper og prisene har utviklet seg fra 2020 – 2021. Disse tallene utgjør grunnlaget for hovedoppgjøret som skal gjennomføres denne våren. I TBUs rapport er lønnsveksten til ansatte i bygg og anleggsvirksomhet anslått til 2,5 prosent. I denne kategorien finner vi mange av EL og ITs medlemmer.
– Tallene tyder på at mange av våre medlemmer i byggebransjen sakker etter. De kan ha hatt en svakere lønnsvekst enn industrien som helhet. En vekst på 2,5 prosent er også lavere enn frontfagsramma på 2,7 prosent og uttrykk for en reallønnsnedgang, sier leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen.
Les hele rapporten: Grunnlaget for inntektsoppgjørene 2022 – foreløpig rapport.
Her noen av nøkkeltallene fra TBUs foreløpige rapport:
Lønnsutvikling 2021- 2021
Samlet: + 3,4 prosent
Privat sektor:
Ansatte i industrien (NHO-området): + 3 prosent
Ansatte i varehandelen (Virke-bedrifter): + 4,75 prosent
Ansatte i finanstjenester: + 4 prosent
Offentlig sektor:
Ansatte i Helseforetakene: + 3,5 prosent
Ansatte i staten: + 2,8 prosent
Ansatte i kommunene: + 2,7 prosent
Forskjellene må rettes opp
TBUs rapport viser en sterkere lønnsvekst i privat sektor enn i store deler av offentlig sektor.
– Det viser seg, nok en gang, at ansatte i store deler av offentlig sektor blir hengende etter privat sektor i lønnsutviklingen. Dersom vi ikke klarer å rette opp i dette er jeg redd frontfagsmodellen presses ytterligere, sier Andersen.
Forventer høyere prisvekst
Prisvekst fra 2021 – 2022 (kpi) er anslått til 2,6 prosent, men TBU skriver at det er stor usikkerhet knyttet til bl.a utvikling i kronekurs og energipriser i 2022. TBU vil legge fram nytt anslag om prisvekst 10. mars).
– Jeg forventer at tallene for prisvekst vil være høyere i den endelige rapporten i mars. Det baserer jeg blant annet på strømprisene vi så i fjorårets siste måneder. Denne utviklingen ser også ut til å fortsette inn i 2022.