Europas sorte får

- innholdet kan være utdatert

Hele eksistensen av uavhengige faglige organisasjoner settes i fare i Georgia.
Fredag ​​6. juni er det en høring om Georgia i Brussel. Femti personer fra faglige organisasjoner og frivillige organisasjoner i hele Europa kommer sammen for å diskutere de alvorlige problemene rundt menneskelige og faglige rettigheter i Georgia.
 
– For ti år siden opplevde det post-sovjetiske union området samme brutale fagforeningsknusingen som vi nå ser i Georgia, sier Sharan Burrow, generalsekretær i IFS.
 
– Vi vil fortsette å støtte den georgiske fagbevegelsen, og vil ikke nøle med å bruke alle de internasjonale og europeiske virkemidler vi har til å konfrontere den georgiske regjeringens politikk . Vi gjorde det i Hviterussland-saken, noe som til slutt førte til tilbaketrekking av den europeiske GSP fordi arbeidernes rettigheter ble brutt. Våre amerikanske kamerater i AFL-CIO har allerede startet undersøkelser i den amerikanske regjeringen for å få respekt for arbeidernes rettigheter i Georgia, la hun til.
 
Til tross for mange løfter til International Labour Organisation (ILO) og i strid med internasjonale forpliktelser har den georgiske regjeringen ikke gjort noe for å gjøre faglige rettigheter respektert i landet.
 
På den ene siden viser Georgia sin suksess i form av økonomisk vekst, på den annen siden tier de om det voksende antall brudd på menneskerettighetene og den totale ignorering og uvitenhet om helse og sikkerhet. Georgia er en av svært få land i hele verden som ikke har et arbeidstilsyn.
 
– Hvordan kan en regjering ignorere faglige rettigheter, organisasjonsfrihet og kollektive forhandlinger, helse og sikkerhet på arbeidsplassen – og stole på suksessen til prosesser i forbindelse med EU? spør Irakli Petriashvili, president i den georgiske LO GTUC.

– Europeiske beslutningstakere bør vite at bak den demokratiske fasaden er det en regjering som ikke viker tilbake for å bryte demokratiske verdier og interesser av arbeidstakere. Vi kan ikke akseptere den økende usikkerhet og mangel på rettigheter og det faktum at arbeiderne risikerer å miste livet på jobb og at deres organisasjoner blir angrepet av myndighetene, sier Petriashvili.