Tid til tillitsvalgarbeid – dette sier avtaleverket

- innholdet kan være utdatert

Hovedavtalene legger til rette for at du som tillitsvalgt kan gjøre en god jobb. Dette sier avtaleverket om hva du har krav på.

Tillitsvalgte på arbeidsplassnivå har en sentral rolle i den norske arbeidslivsmodellen. De ivaretar viktige oppgaver når det gjelder avtaleverk og medbestemmelse på arbeidsplassen. De hjelper medlemmer som trenger råd og bistår ved problemer i arbeidsforholdet.

Tillitsvalgte behandles ulikt



Tillitsvalgtes status og arbeidsforhold er ulike rundt omkring på arbeidsplasser. Noen blir møtt med respekt av arbeidsgiver, og det legges til rette for den jobben tillitsvalgt skal gjøre. På andre arbeidsplasser kan tillitsvalgte møte utfordringer når det gjelder oppgaver som skal gjøres. Årsakene kan være flere, og under er det en oversikt i avtaleverk som beskriver hva du har krav på. Hovedavtalene legger til rette for at du som tillitsvalgt kan gjøre en god jobb.

1. Kan jeg bruke arbeidstid på å utføre oppgavene mine som tillitsvalgt?



Ja, det kan du. Det er hovedavtalen mellom arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene som regulerer hvor mye av arbeidstiden tillitsvalgte kan bruke for å skjøtte vervene sine.

2. Hvor mye tid sier hovedavtalene at jeg har krav på?



I hovedavtalen mellom LO og NHO heter det at tillitsvalgte skal få «nødvendig tid» til å utføre sine oppgaver. Tilsvarende formuleringer finner du i alle hovedavtalene i privat sektor og dessuten i Hovedavtalen mellom LO Stat og Spekter.

I hovedavtalen med KS heter det at den tillitsvalgte har rett til tjenestefri med lønn for å utføre sine oppgaver.

3. Hva er «nødvendig tid»?



Det er et skjønnsspørsmål, og varierer fra virksomhet til virksomhet. Det kan avhenge av mange ting, som antall medlemmer, antall avdelinger i virksomheten, hvor geografisk spredt de ansatte er, og hvor arbeidskrevende oppgavene er. For eksempel kan store omstillinger i virksomheten gjøre det nødvendig med mer tid.



a) Hovedavtalene i privat sektor slår fast at dersom en av partene ønsker det, kan en gjennom lokale forhandlinger avtale en tidsramme.

b) Hovedavtalen i kommunesektoren er den eneste som setter noen minimumskrav.

Her står det at behovet for antall tillitsvalgte og hvor mye frikjøp disse skal ha, skal drøftes lokalt. Dersom partene lokalt ikke blir enige, gjelder følgende minimumsregler: Hver organisasjon får tildelt en heltids tillitsvalgtressurs når de representerer 375 medlemmer, eventuelt 275 medlemmer når disse er fordelt på minst 15 fag-/yrkesgrupper.

4. Hva er frikjøp, og hvem betaler?



Når du er frikjøpt som tillitsvalgt, får du lønn for å utføre hele eller deler av vervet. Frikjøp avtales lokalt med arbeidsgiver som i hovedsak betaler for frikjøpet. Men en tillitsvalgt kan også frikjøpes av forbundet eller forening/klubb.

5. Kan arbeidsgiver nekte frikjøp av tillitsvalgt hvis forbundet betaler?



Nei, hvis kriteriene i hovedavtalen er oppfylt, kan arbeidsgiver ikke si nei.

6. Kan jeg få overtidsbetalt for tillitsvalgtarbeid?



Du har rett på timelønn eller avspasering hvis du må utføre merarbeid utover det som er din definerte arbeidstid.

I hovedavtalen med KS heter det at «for tillitsvalgte som innkalles av arbeidsgiver til møter og lokale lønnsforhandlinger etter Hovedavtalen som faller utenfor vedkommendes arbeidstid, avklares om medgått tid kompenseres med timelønn eller avspasering».

7. Hva skjer hvis jeg innkalles til møter på en dag jeg ikke er frikjøpt?



Er du frikjøpt for eksempel hver torsdag, og arbeidsgiver innkaller til møte en annen ukedag, skal du ha vanlig permisjon med lønn. Du skal heller ikke jobbe inn igjen disse timene på frikjøpsdagen din. Er du delvis frikjøpt, kan du også ha rett til tjenestefri etter hovedavtalen.

8. Har jeg rett på fri for å delta på kurs og konferanser som forbundet arrangerer?



Ja, det skal være «tvingende grunn» til for å nekte deg som tillitsvalgt fri for å delta på møter, konferanser og opplæring som forbundet innkaller til.

9. Har tillitsvalgte rett på fri til faglige verv som ikke er relatert til virksomheten?



Ja, har du verv i organisasjonen din, har du rett til permisjon med lønn for å delta på for eksempel styremøter og nødvendig opplæring.

Uttalelse fra landsmøtet: 2019 er de tillitsvalgtes år



Norge har ett av verdens beste arbeidsliv. Det har ikke kommet av seg selv, men blant annet som følge av høy organisasjonsgrad og gode vilkår for tillitsvalgtsarbeid ute på arbeidsplassene. For at Norge fortsatt skal ha et godt arbeidsliv for alle, er våre tillitsvalgte og deres vilkår en helt avgjørende forutsetning.  Les hele uttalelsen her.



Kilder til hovedteksten:

Fafo-kronikk i LO-Aktuelt 13/2012 om tillitsvalgtes arbeidsforhold.

Frifagbevegelse/LO-Aktuelt om rett til fri. (Forbehold: Ordlyden i de ulike hovedavtalene varierer, og svarene er derfor generelle. KS og Fagforbundet har bidratt med fakta til artikkelen på Frifagbevegelse/LO Aktuelt).