Fagbevegelsen og det digitale arbeidslivet

- innholdet kan være utdatert

Ett av temaene på Kommualkonferansen 2018 var digitalisering og ny teknologi.

Bjørn Fornes, leder av forhandlingsavdelingen i EL og IT Forbundet, deltok i en panelsamtale med temaet «Fagbevegelsen i møtet med digital arbeidslivet». Under samtalen trakk Fornes blant annet fram følgende:

Kompetanse er en grunnleggende forutsetning for å lykkes med digitalisering



Derfor er etter- og videreutdanning, flere IT-studieplasser og styrking av den digitale ferdigheter gjennom hele utdanningsløpet viktige saker for EL og IT Forbundet. Vi krever en kompetansereform i arbeidslivet der også det offentlige bidrar. Målet bør være at ufaglærte, faglærte og akademikere får muligheten til ny kompetanse gjennom hele yrkeslivet, og at bedrifter tar i bruk ny teknologi uten å skifte ut sine ansatte.

Det er også viktig at retten til fast jobb styrkes. Bedrifters behov for ny kompetanse blant egne ansatte skal møtes med investeringer i kompetanse, ikke bruk- og kast.

IT kan skape nye arbeidsplasser



Det et stort hjemmemarked innen digitalisering som IT-sektoren i dag ikke tar del i. Det gjelder blant annet IKT-investeringer i offentlig forvaltning, helsevesenet og utbygging av jernbanen. Norge bør lære av sin historie som oljenasjon for å utvikle IT-industrien med utgangspunkt i dette Politikere hadde klare ambisjoner om å utnytte hjemmemarkedet i Nordsjøen til å utvikle en leverandørindustri på land. Det offentlige må i større grad bruker sin innkjøpskraft til å legge til rette for nye arbeidsplasser i IT-næringen.

Hindre overvåkning – forsvare retten til et privatliv på jobben



Ny teknologi har økt muligheten for overvåkning av ansatte, noe som for eksempel kom tydelig fram i saken om en uenighet mellom oss og Telenor i forrige uke. Den konkrete saken gjelder Telenors bruk av kontrolltiltaket Transaction Monitoring Remote (TMR), som innebærer lyd- og skjermopptak av arbeidet til rundt 400 ansatte på kundeservice. Partene ba hver for seg om Datatilsynets vurdering, og konklusjonen er at overvåkningen bryter med e-postforskriften og reglene for personvern. Telenor har nå stanset overvåkningen.

Saken er ikke unik for Telenor. Derfor må fagbevegelsen være forberedt på å bistå i flere lignende saker framover. Vi vet at elektroniske kontrolltiltak er i bruk i mange virksomheter og fagbevegelsen må være forberedt på å organisere og bistå i kampen for personvern i arbeidslivet.

Sikkerhetskompetanse



Norge er så gjennomdigitalisert at det gjør oss særlig sårbare for cyberkriminalitet og IKT-uhell, viser en ny rapport fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). NSM peker i rapporten på et økende gap mellom behov for og tilgjengelighet av sikkerhetskompetanse.

EL og IT Forbundet mener at IKT-sikkerhet må få en sentralplass i IKT-bachelorgrader og i elektrofagene, kapasiteten på masterutdanning innen IKT-sikkerhet må økes og den nasjonal forskningskompetanse i kryptografi må styrkes.

I etterkant av Nødnett-saken, hvor det like før jul ble oppdaget at IT-arbeidere i India hadde uautorisert tilgang til det norske nødnettet, trakk EL og IT Forbundet fram to lærdommer: Sikkerhet må bli en større del av vurderingen ved outsourcing, slik at økonomi og besparelser veier mindre. Videre så må de ansattes kunnskap og erfaring med IT-systemene bli lyttet til i større grad.

 

Forutsett Fornes bestod panelet av Trond Finstad (Fagforbundet), Anita Krohn Traaseth (Innovasjon Norge), Laila Evensen (Fagforbundet i Drammen).

Kommunalkonferansen arrangeres av Fagforbundet, Fellesorganisasjonen (FO), EL og IT Forbundet, Musikernes fellesorganisasjon (MFO) og Skolenes landsforbund (SL).