Vil stanse kronerulling

Publisert: 22.11.11

– innholdet kan være utdatert

– Norsk Folkehjelp ber utenriksminister Støre revurdere norsk politikk overfor Al Bashirs regime i Sudan. Bashir har den siste uken sendt bombefly inn i Sør-Sudan og bombet kvinner og barn som er på flukt fra hans eget regime i nord, sier Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Brudd på Geneve-konvensjonen

Regimet i nord fører krig mot egen befolkning i et nesten sammenhengende område fra Darfur i vest til Etiopia i øst. Bombingen av flyktningleirene er et klart brudd på Genève-konvensjonen og føyer seg inn i rekken av Al Bashirs overgrep mot sivile. Siden juni i år har over 200.000 blitt fordrevet og mange er drept i delstatene Sør-Kordofan og Blånilen.

– De groteske angrepene nord nå gjennomfører er dokumentert med både satellittbilder og personlige beretninger fra flyktninger inne i leirene. Norske myndigheter kan ikke sitte stille å se på at dette skjer samtidig som de planlegger en giverkonferanse for myndigheten i Sudan, sier Tørres.

Blånilen og i Sør-Kordofan, hvor overgrepene nå finner sted, er stengt, både for humanitære organisasjoner og observatører. Situasjonen er svært kritisk. Regimet bruker sult som våpen mot sivile. Mangel på humanitær tilgang brukes av regimet til å kontrollere den lidende befolkningen.

Humanitær katastrofe

– Hvis Al Bashirs angrep på egen befolkning ikke stanses nå vil situasjonen utvikle seg til en humanitær katastrofe. Dette skjer mens det internasjonale samfunnet sitter stille og venter på at regimet i nord skal skifte kurs. Faktisk planlegger de kronerulling for regimet, sier Tørres.

– Britene har allerede stoppet all direkte støtte til regimet så lenge angrepene fortsetter. Nå må Støre og Solheim også skifte kurs og utøve et langt større press overfor Khartoum, avslutter hun.

Relevante artikler

På forbundskontoret er det ledig en stilling som forbundssekretær innen installasjonsområdet i forhandlingsavdelingen.
På forbundskontoret er det ledig en stilling som forbundssekretær i forhandlingsavdelingen med ansvar for tariffavtalene innen energi- og Spekterområdet.
EL og IT Forbundet er kritisk til mange av regjeringas forslag til endringer i pensjonssystemet. Les vårt innspill fra høringa i Stortingets arbeids- og sosialkomite.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.