Vil ha offentlig nettselskap i Tyskland

Publisert: 06.11.12

– innholdet kan være utdatert

Dette har den tyske fagorganisasjonen Verdi argumentert for, med god støtte av EPSU.

EUs energikommissær Guenther Oettinger sier til Stern.de at han ser store fordeler med offentlig eierskap i det tyske kraftnettet. Oettinger mener offentlig eierskap er billigere for forbrukerne og at nettet er mer stabilt og raskere. Energikommissæren viser til Spania som har et statlig kraftselskap som fungerer best.

Det var EU som krevde at nettdriften skulle deles på flere aktører for å unngå maktkonsentrasjon. Nettet eies i dag av Eon, nederlandske TenneT, RWE Commerzbank og Vattenfall er finansiell investor. Oettinger mener at det er mulig, selv med støtte i EU-lov, å få til en reorganisering for å samle alt under ett tak.

Energipriser har vært en stor debatt i Tyskland denne høsten. Landet ligger øverst på listen over europeiske land med de dyreste strømprisene.

EU-kommissær Oettinger mener derfor at staten må bidra for å redusere prisene, blant annet ved å droppe avgiftsiveren. Oettinger påpeker at høye priser skaper sosiale uliker og skremmer industrien ut av landet.

Relevante artikler

189 forslag til endringer på Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK)

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.