Venter på lønn

Publisert: 25.06.14

– innholdet kan være utdatert

12 polske elektrikere arbeidet på prosjektet i to år for det danske selskapet KB Electrotech. Det danske selskapet hadde leid inn elektrikerne gjennom en polsk underleverandør.

Elektrikerforeninga avdekket saken

Elektroarbeidernes Fagforening i EL & IT Distrikt Hordaland/Sogn og Fjordane avdekket utbredt sosial dumping ved byggingen av brua. En gjennomgang av timelister for polakkene viste lønn langt under tariffen og at de samlet har rundt 2,5 millioner kroner til gode i lønn.

– At de som var ansatte i KB Electrotech var utsatt for grov sosial dumping er det ingen tvil om, sier organisasjonssekretær Åge Blummenfeldt i Elektroarbeidernes Fagforening til Bergens Tidende.

Den lønna, ifølge tariffen de hadde krav på, er umulig å få ut fra entreprenørene. De er konkurs og ingen av dem var omfattet av noe lønnsgarantifond.

Venter på endelig oppgjør

Elektroarbeidernes Fagforening har bedt om et møte med Statens vegvesen for å finne en løsning på utbetalinger til polakkene.

– Konkursboet etter KB Electrotech har overtatt kontrakten på Hardangerbrua. Det gjenstår noe arbeid og oppgjøret er ikke ferdig. Boet må dokumentere at tilgodehavende kommer fram til rett vedkommende og ikke forsvinneri bobehandlingen. Vi har fokus på at tariffavtaler skal overholdes, sier prosjektleder Bente Johnsen Aase i Statens vegvesen til Bergens Tidende.

Økende problem

Forbundssekretær Jan Henrik Larsen arbeider mye med sosial dumping og han ser at dette øker, spesielt etter at forbundet mistet rettent til allmenngjøring av Landsoverenskomsten for elektrofag i 2010. Forbundet har derfor igjen søkt om allmenngjøring av overenskomsten.

Forbundet har registrert rundt 2 000 utenlandske elektrikere i Norge og ca 40 prosent av dem er polakker.

– Omfanget av sosial dumping har eksplodert etter 2010. Hardangerbrua er ikke et enkeltstående tilfelle. Det er bare unntaksvis at arbeidsinnvandrere får lønn etter lov og avtaler, sier Larsen til BT.

Han understreker at forbundet ønsker utenlandske elektrikere velkommen, men de skal ha samme lønns- og arbeidsvilkår som sine norske kolleger.

Krevere flere tiltak

Både LO og NHO ber regjeringen iverksette flere tiltak for å hindre enda mer utbredelse av sosial dumping. 

LO foreslår:
  • Mer strategisk samarbeid over departementsgrensene
  • Redusere kjeden av bedrifter i kontraktsforhold for å ha bedre kontroll
  • Forenkle ordningen med allmenngjøring av tariffavtaler
  • Forsterke regelverket mot konkurser
  • Tettere samarbeid mellom ulike etater
  • Unngå liberalisering av midlertidige ansatte
  • Gjøre offentlige etater/selskaper til forbilder/rollemodeller på området

Relevante artikler

Klokka 04.00 natt til onsdag 17. april ble det brudd i tarifforhandlingene mellom EL og IT Forbundet og NHO på Telenoroverenskomsten
Her kan de lese kravene som EL og IT Forbundet fremmer på Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK).
The Electricians’ and IT Workers’ Union has submitted demands on several fronts.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.