Ulovlige krav for trygd til utenlandske arbeidere

Publisert: 04.07.11

– innholdet kan være utdatert

Norge har i dag regler om utenlandske arbeiere må ha arbeidet fulltid i åtte av de tolv siste ukene før vedkommende kan registreres som arbeidsledig og for at den ledige skal få trygd. For utenlandske arbeidere som av en eller annen grunn mister jobben sin, får dermed ikke ledighetstrygd fra noen EØS-stat.

 

Island har en tilsvarende ordning og begge landene hevder den er laget for å hindre trygdesvindel. En slik baktanke kan imidlertid ikke nedfelles i en generell regel, men må baseres på enkeltsaker, påpeker ESA og viser til EØS-rett.

Norsk lov krever også at arbeidsoppdrag må ha startet innen 12 uker etter ankomst til landet for at man skal regne med forsikringsperioder eller arbeid i andre EØS-land. Også dette hevder ESA er feil, fordi en slik regel ikke finnes på nasjonalt nivå om en arbeidsperiode blir avbrutt. 12-ukersregelen diskriminerer dermed arbeidstakere fra andre EØS-land.

Nå må både Island og Norge endre reglene, hvis ikke går saken videre tikl EFTA-domstolen.

Pressemelding fra ESA.

Relevante artikler

Trenger du håndverker? Da er det lurt å tenke gjennom spørsmålet som nå stilles i den nasjonale Tettpå-kampanjen. Kampanjen skal hjelpe forbrukerne å velge seriøse håndverkere.
Med et solide ja-flertallet i Energiavtale 1-uravstemningen er EL og ITs sentrale tariffoppgjør ferdig. – En stor takk til alle tillitsvalgte og medlemmer, skriver Bjørn Fornes i denne hilsenen.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.