– Tviler på et nulloppgjør

Publisert: 29.01.16

– innholdet kan være utdatert

Det var NRK/Politisk kvarter som inviterte til diskusjon om nulloppgjør.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri har tre nuller klart for årets oppgjør i industrien og fronfaget. Det blir null i omsetningsvekst, null vekst i eksporten og null i årets hovedoppgjør.

– Slik situasjonen er i Norge nå, er det ikke rom for sentrale tillegg innen industrien. Ledigheten øker og vi må vise moderasjon for å hindre at enda flere mister jobbene sine. Det er nødvendig i dagens økonomiske bilde, sa Lier-Hansen, som bekreftet til programleder Fredrik Solvang at et nulloppgjør gjør at mange arbeidstakere får reallønnsnedgang.

Svartmaler situasjonen

Forbundsleder Jan Olav Andersen mente Lier-Hansen svartmaler situasjonen og at bildet ikke er entydig dårlig i norsk industri.

­- Noen steder går det dårlig, andre steder går det bra, sa Andersen, som mener det er lite realistisk med et nulloppgjør i år.

Kjempe for kjøpekrafta

– I hvert fall skal vi gjøre alt for å hindre reallønnsnedgang. Våre medlemmer forventer tillegg og opprettholdelse av kjøpekraft. Dessuten tror jeg nulloppgjør er feil medisin. Det gjør at folk setter på den økonomiske bremsen og det kan igjen føre til flere ledige, sa Andersen, som ikke kunne si mer om hvordan LO legger opp årets oppgjør.

Tar ansvar

– Vi er midt i en prosess hvor vi arbeider med krav, men det er ingen tvil om at LO, som alltid, legger den økonomiske situasjonen til grunn. Men, vi kan ikke allerede nå avlyse et oppgjør, sa Andersen.

Lederlønninger

Programleder Solvang var også innom lederlønninger. Lier-Hansen innrømmet at store grupper har høye lønninger og at arbeidsgiverne ikke har vært flinke nok til å holde igjen.

– Det er jo en kjent situasjon at arbeidsgiverne lar ledere og enkelte grupper få høyere lønn og holder igjen hos arbeidstakerne, sa Andersen.

Relevante artikler

Ytterligere 15.509 kan bli tatt ut i streik, med 2530 fra EL og IT Forbundet, hvis ikke partene blir enige under mekling i dag.
10 900 kr lønnstillegg, økning i reisetillegget ved overnatting, og tydeligere vern av ansattes fritid er noen av resultatene fra forhandlingene i Energiavtale I.
Drøyt 3140 elektrikere ved 61 bedrifter vil bli tatt ut i det første streikeuttak dersom elektriker-meklingen ikke fører fram denne uken.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.