Spania reformerer arbeidslivet

- innholdet kan være utdatert

Med en stadig økende arbeidsledighet haster det med å iverksette tiltak. 23 prosent uten arbeid og 2.9 millioner tapte arbeidsplasser på fire år er fasiten så langt. For øyeblikket tar det i gjennomsnitt over 15 måneder å finne seg ny jobb.
De nye tiltakene blir den tredje reformpakken i rekken. Planen er å gjøre det lettere å si opp arbeidstakere, kutte lønninger og desentralisere de sosiale partenes forhandlingssystem.
For å ta det siste først så er intensjonen å løse opp på det regjeringen mener er et topptungt forhandlingssystem som presser løsninger nedover hodet på virksomhetene. Regjeringen ønsker med endringen at virksomhetene skal ”bryte seg fri” og avtale lengre arbeidstid og lavere lønn hvis dette er det de ønsker.
Det foreslås også å kutte i lønnen. Noe de kaller for en intern devaluering og som skal styrke landets konkurranseevne. Hvor mye som skal kuttes og hvem det skal gjelde er ikke klart ennå. Fra før har de, i 2010, kuttet 5 prosent i lønnen til de offentlig ansatte og innført lønnsfrys for 2011 og 2012.
Les mer på lo.no.