Spania reformerer arbeidslivet

Publisert: 21.02.12

– innholdet kan være utdatert

Med en stadig økende arbeidsledighet haster det med å iverksette tiltak. 23 prosent uten arbeid og 2.9 millioner tapte arbeidsplasser på fire år er fasiten så langt. For øyeblikket tar det i gjennomsnitt over 15 måneder å finne seg ny jobb.

De nye tiltakene blir den tredje reformpakken i rekken. Planen er å gjøre det lettere å si opp arbeidstakere, kutte lønninger og desentralisere de sosiale partenes forhandlingssystem.

For å ta det siste først så er intensjonen å løse opp på det regjeringen mener er et topptungt forhandlingssystem som presser løsninger nedover hodet på virksomhetene. Regjeringen ønsker med endringen at virksomhetene skal ”bryte seg fri” og avtale lengre arbeidstid og lavere lønn hvis dette er det de ønsker.

Det foreslås også å kutte i lønnen. Noe de kaller for en intern devaluering og som skal styrke landets konkurranseevne. Hvor mye som skal kuttes og hvem det skal gjelde er ikke klart ennå. Fra før har de, i 2010, kuttet 5 prosent i lønnen til de offentlig ansatte og innført lønnsfrys for 2011 og 2012.

Les mer på lo.no.

Relevante artikler

Trenger du håndverker? Da er det lurt å tenke gjennom spørsmålet som nå stilles i den nasjonale Tettpå-kampanjen. Kampanjen skal hjelpe forbrukerne å velge seriøse håndverkere.
Med et solide ja-flertallet i Energiavtale 1-uravstemningen er EL og ITs sentrale tariffoppgjør ferdig. – En stor takk til alle tillitsvalgte og medlemmer, skriver Bjørn Fornes i denne hilsenen.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.