Solidaritetsaksjon for mexikanske elektrikere

Publisert: 16.01.12

– innholdet kan være utdatert

Til tross for at de ble kastet ut av arbeidsplassene sine av politi og militære i 2009, har de fortsatt å slåss, og forhandler nå med regjeringen om en rettferdig løsning.
 
Men de trenger hjelp — støtte fra fagforeningskamerater over hele verden. Det tar deg noen sekunder å bidra gjennom å støtte e-postkampanjen.

Støtt aksjonen ved å gå inn på LabourStarts nettside.

Bakgrunn

10. oktober 2009 fjernet politiet og militæret mer enn 44 000 elektrikere med makt fra 400 arbeidsplasser i det sentrale Mexico. Arbeiderne er medlemmer av det mexikanske elektrikerforbundet (SME, Sindicato Mexicano de Electrisistas) og jobbet for energiselskapet Luz y Fuerza del Centro (LyFC).

Den mexikanske presidenten hadde utstedt et dekret som oppløste selskapet, og gjennom det ødela en av Mexicos eldste og sterkeste kollektivavtaler. Alle verdier i LyFC ble overført til et annet statseid energiselskap, Comision Federal de Electricidad (CFE) som har inngått avtale med et arbeidsgivervennlig gult forbund og satt ut mye av arbeidet til små og uregulerte private selskaper. Arbeidet som tidligere ble utført av fagorganiserte arbeidere under regulerte arbeidsforhold, blir nå utført av ufaglærte arbeidere uten reelle faglige rettigheter. Disse arbeiderne jobber under farlige forhold; 30 har dødd siden Luz y Fuerza del Centro ble oppløst.

I løpet av disse to årene har 16 599 fagforeningsmedlemmer i SME stått i mot, og fagforbundet fungerer fortsatt både demokratisk og uavhengig og kjemper for å finne en løsning på konflikten.

En heroisk 6 måneder lang okkupasjon tvang regjeringen til forhandlingsbordet, men fagforeningen frykter at regjeringen går tilbake på løftene om å skaffe anstendige jobber for de 16 599. Regjeringen lovet å ha en løsning innen 30. november 2011, men forhandlingene stoppet etter at innenriksministeren døde. Etter nok en tøff jul, går SME nå inn i et avgjørende stadium i kampen, og det ber om internasjonal solidaritet for å få til en rettferdig og verdig løsning.

Kilde: LabourStart.

Relevante artikler

EL og IT Forbundet fordømmer de brutale angrepene på sivile, både i Palestina og Israel.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.