Skal hedre Osvald-gruppa

Publisert: 25.09.13

– innholdet kan være utdatert

– Norge har tradisjon for å hedre sine helter, men Osvald-gruppa er glemt, sier Hans Felix, leder for komiteen for Det antifascistiske monumentet for Osvald-sabotørene.

LO i Oslo tok i 1994 initiativ til å få på plass en minneplakett i Østbanehallen, men det var de politiske handlingene fra ytterste høyre 22. juli 2011 som utløste større framdrift i prosjektet. LO-kongressen bevilget 500.000 kroner i vår og Fagforbundet fulgte etter med like mye. Startpengene er på plass og Oslo kommune har gitt klarsignal for plasseringen.

Konkurranse

– Nå utlyser vi en konkurranse der deltakerne har full kunstnerisk frihet til å utforme sine forslag til et antifascistisk monument for å hedre Osvald-gruppa og de falne. Vi har mange kompetente folk i juryen, sa Felix.

Bidragene skal være innlevert i februar og monumentet vil bli avdekket høsten 2015.

Var forberedt på å dø

Harry Sønsterud gikk som 21-åring inn i motstandsbevegelsen under andre verdenskrig og ble en del av Osvald-gruppa. I dag synes han det er ynkelig hvordan gruppas innsats ble oversett da krigen var slutt.

– Vi var forberedt på å dø, sa Sønsterud på en pressekonferanse om saken. 

I dag er Sønsterud 92 år og et av veldig få gjenlevende medlemmer i gruppa som under krigen telte over 200 personer.

Les mer om hva Sønsterud sa på frifagbevegelse.no.

Relevante artikler

189 forslag til endringer på Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK)

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.