Økonomisk tilbakegang

Publisert: 06.12.12

– innholdet kan være utdatert

Det viser en rapport som ble offentliggjort i forrige uke. De gjeldstyngede Euro-landene som Hellas (- 6,2 prosent) og Irland (-0,4 prosent) får den sterkeste tilbakegangen i inneværende år. Reduksjonen i Hellas avtar til -3,7 prosent og forblir på – 0,4 prosent i Irland neste år.

Land som Holland og Belgia får også en klar økonomisk tilbakegang.

Det er de tre fagforeningsnære forskningsinstituttene Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (ECLM) i København, Institut für Makroökonomie und Konjunkturforschung (IMK) i Düsseldorf og Observatoire Francais des Conjunctures Economiques (OFCE) i Paris som står bak undersøkelsen.

Større virkning enn antatt

Forskningsinstituttene sier at årsaken til den vedvarende økonomiske nedgangen er at alle Euro-landene samtidig har iverksatt en streng innsparingspolitikk. Nye undersøkelser gjort av forskere tilknyttet Det internasjonale pengefondet (IMF) viser at denne type sparetiltak i en økonomisk krisesituasjon har større konjunkturvirkninger enn man tidligere trodde.

–Sparepolitikken har entydig hatt en selvødeleggende virkning, skriver IMK, ECLM og OFCE i deres første «Independent Annual Growth Survey».

Instituttene forventer at arbeidsløsheten i Euro-landene i inneværende år blir liggende på 11,3 prosent. I 2013 antar de den vil stige til 12,1 prosent. Da har ledigheten økt med knappe fire prosent siden finanskrisen satte inn i 2008.

Les mer om saken på frifagbevegelse.no.

Relevante artikler

189 forslag til endringer på Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK)

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.